Toplumsal Ankara

İçeriği ve sloganı aylar öncesinden belirlenen kurultay süreci, bugünlerde siyasetten uzak tartışmalar içinde ilerliyor. CHP'nin "İktidarı alacak kadroyu belirleyecek toplantı" misyonunu biçtiği 37'nci Olağan Kurultay'ın nabzını artık salgın riski belirler hale geldi. 

Son tahlilde, 25-26 Temmuz tarihlerinde seyircisiz olarak Ankara Bilkent Üniversitesi tesislerinde yapılması planlanan kurultay hakkında parti içinde tartışmalar hararetlendi. Toplumsal'ın Genel Merkez koridorlarından aldığı bilgiler, partide birçok ismin 'iktidar kurultayı' denilecek kadar kritik bir toplantının bu şartlarda yapılırsa meşruluk krizi yaşayabileceği endişesini duyuyor. Buna ek olarak, 80 ilden Ankara'ya gelecek ve iki gün boyunca toplantı yapacak kurultay delegelerinin yaş ortalamasının ileri olması da başlıca tartışma sebeplerinden. Zaten her kurultay öncesi yaşanan delegelerin deklarasyon açıklama trafiğinin bu kurultay öncesi yaşanmıyor olması da delegelerin kafalarında soru işareti olduğunun net bir göstergesi.

'MEŞRULUK KRİZİ' TARTIŞMASI
Toplumsal'a konuşan kaynaklar ise, asıl tartışmaların dün başladığını belirtti. Dün CHP'nin 11 Temmuz'da yapılacağı duyurulan 14. Olağan Kadın Kolları Kongresi, ileri tarihe ertelendi ve gerekçe de "önceliğimiz sağlık" sözleriyle açıklandı. Bu gelişme de CHP'deki kurultay tartışmalarını başka boyuta taşıdı. Toplumsal'a konuşan kaynaklar, kurultay delegelerinin ve Parti Meclisi üyelerinin önemli bir bölümünün kurultayın meşruluk krizine itilmesinden şikayetçi olduğunun altını çiziyor.

CHP'nin kongresi ertelendi: Önceliğimiz sağlık

PARTİ YÖNETİCİLERİNİN PLANI
Peki parti yöneticilerinin tarih konusundaki ısrarının nedeni ne?

Kurultay delegelerinden ve parti örgütünden gelen basınca direnen parti yönetimi, kurultayın ertelenmesi durumunda uzun süre yapılamamasından çekiniyor. Bu korkunun nedeni ise koronavirüs salgınında olası bir ikinci dalga. Parti yöneticileri ikinci dalganın Türkiye'yi vurması durumunda kurultay sürecin uzaması ve parti örgütlerinin hareket edemez hale gelmesine karşı basınca direnmek pahasına da olsa son planı işletmeye çalışıyor.

İPTAL HİÇ UZAK İHTİMAL DEĞİL...
Genel Merkez koridorlarında yaşananları Toplumsal'a aktaran partili kaynakların tamamı, tartışmaların ciddi boyutlara ulaştığını ama parti yöneticilerinin henüz renk vermediğini söyleseler de "Kurultay ertelenebilir mi" sorumuza "Bu hiç uzak bir ihtimal değil" yanıtını veriyor.

'HİÇ TEMENNİ ETMEYİZ AMA MAHKEMELİK OLABİLİR'
CHP'deki kurultay tartışmaları, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın 28 Haziran'da kurultayla ilgili yaptığı açıklamalarla cisimleşmişti. Sav, 37'nci Olağan Kurultay'ı bekleyen tehlikeyi "Yarı açık bir mekânda Temmuz sıcağında 1370 kurultay delegesinden 400'e yakınının ve 600 civarında onur üyesi olan kurultay üyesinin katılamayacağı kurultay sakat, tartışmalı ve hiç temenni etmeyiz ama mahkemelik olabilecek bir kurultaydır" sözleriyle açıklamıştı.

Önder Sav: İstemeyiz ama kurultay mahkemelik olabilir

'HALKSIZ-ÖRGÜTSÜZ BİR İKTİDAR KURULTAYI OLMAZ'
CHP’li siyasetçi Umut Oran ise, 26 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada “CHP kurultayının seçim dışında bir gündemi olmayacak mı” diye soran Umut Oran, “Halksız, üyesiz, örgütsüz, ‘iktidar kurultayı’ olmaz. Sadece yönetici seçimi için toplanan kurultaydan iktidar çıkmaz” demişti.

Umut Oran: Halksız, üyesiz, örgütsüz bir kurultaydan iktidar çıkmaz

MUHARREM İNCE DE YOK
Tüm bu gelişmelerin yanında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu'nun son iki kurultayda rakibi olan ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak son seçimlere giren CHP'li siyasetçi Muharrem İnce'nin de, salgın şartlarında kurultayın yapılmasını eleştirerek, seyircisiz bir şekilde yapılacak kurultayda aday olmak istemediğini söylediği belirtildi. İnce’nin yakın çevresine “Kapalı grup toplantısı gibi kurultay olmaz. Hem iktidar kurultayı diyeceksiniz hem de sizi iktidar yapacak halk ve örgüt olmayacak” dediği öğrenildi.

Bugüne kadar Kılıçdaroğlu'nun karşısına rakip olarak çıkan tek isim olan CHP'li siyasetçi Aytuğ Atıcı’nın imza toplama çalışmaları sürerken, adaylık konusunda isimleri zikredilen İlhan Cihaner ve Müslüm Sarı’nın ise değerlendirmelere devam ettiği konuşuluyor.