Ercan Çankaya

2020, Orta Doğu için sadece covid-19’la değil; savaşlar, suikastler, ölümler ve saldırılarla da anılacak. 

Bu haberimizde 2020’de Orta Doğu’daki dikkat çeken siyasi olayları derledik.

KASIM SÜLEYMANİ SUİKASTİ
2020, Orta Doğu’da Basra Körfezi’ni savaşın eşiğine getiren bir suikastle başladı. Yeni yılın daha ilk günlerinde, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani Bağdat Uluslararası Havalimanı’na giderken konvoyunun ABD insansız hava araçlarıyla vurulması sonucu Irak’ta hayatını kaybetti. 

COVID-19 PANDEMİSİ
Çin’de başlayıp İtalya’ya sıçrayan covid-19 pandemisi, kısa süre sonra Orta Doğu’yu da etkiledi. Pandemiden en çok etkilenen sektör, turizm sektörü olurken seyahat yasakları dini turizmi de kapsadı. Hac ibadetini ifa etmek için Suudi Arabistan’a gitmek isteyenler, planlarını ertelemek zorunda kaldı. Hactan dönenlere yeterli karantina uygulanmaması ve geç uygulanması nedeniyle covid-19 Türkiye’ye beklenenden erken giriş yaptı.

YEMEN SAVAŞI
Suudi Arabistan, Yemen’de çıkardığı ve sürekli silah desteğiyle alevlendirdiği savaşın dışında kalamadı. Bahara füze saldırısıyla girdi. Mart ayında, Huti savaşçıların Yemen’den ateşlediği 3 füze Arabistan’da yaralanma ve maddi hasara neden oldu.

ESRAR YASALLAŞTI
Lübnan, tıbbi kullanım için esrarın yasallaştığı ilk Arap ülkesi oldu. 

LÜBNAN’DA PATLAMA
Ağustos ayında, liman bölgesinde amonyum nitrat depolanan bir depoda meydana gelen patlamada, 200’den fazla insan hayatını kaybederken yaklaşık 6 bin kişi de yaralandı. Patlamanın, Kıbrıs kıyılarından dahi duyulduğu iddia edildi. 

ÜNLÜ KOMEDYEN HAYATINI KAYBETTİ
Mısırlı ünlü komedyen, aktör Hasan Hosny, Mayıs ayında hayatını kaybetti. 

URANYUM ZENGİNLEŞTİRME TESİSLERİNE SALDIRI
İran, 2020 yazına patlamalarla girdi. Uranyum zenginleştirme üniteleri, füze konuşlandırılan bölgeler, petrokimya merkezleri, enerji santralleri ve hastanelerde ‘şüpheli’ patlamalar yaşandı. 19 kişi hayatını kaybetti.

SUDAN’DA İÇ SAVAŞ SONA ERDİ
Sudan hükümeti, ülkedeki 10 silahlı muhalif grupla anlaşma imzalayarak ülkede 17 yıldır süregelen iç savaşa son verdi.

G-20 ‘ZOOM’DA TOPLANDI
2020’de Suudi Arabistan’da yapılması planlanan G-20 zirvesi tarihinde ilk kez sanal ortamda yapıldı.