Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, verilerin 5 Nisan 2020 tarihinden 13 Nisan 2020 tarihine kadar "Toplam vaka rakamının toplam ölüm rakamına yüzdesi" kısmının sabit bir orana denk düşerek sürekli 0,021 olarak gerçekleşmesi hakkında açıklama yaptı.

Basın toplantısında '0.021 oranı'nın sorulması üzerine Koca'nın açıklaması şöyle oldu:

Amerika'nın 11. haftada yakaladığı düzeyi biz 4. haftada yakalamış olduk. Artış hızının 4. haftada düştüğünü söyleyebiliriz. Ölüm artış hızının da 5. haftada başladığını söyleyebiliriz. Burada Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor.

Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarında yoğun bakım ve yatan hasta sayısında artış söz konusu değil. Vaka sayısı arttığı oranda hastaneye yatış oranı artış gösterir. Hastanede bu yük giderek artar. İtalya'da, İspanya'da, Amerika'da bunu gördük. Yoğun bakım yataklarının yetmediği, koridorlarda gerektiğinde entübe edilir vakaları gördük.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs verilerini sabitledi mi? Açıklanan sayılardaki çarpıcı 'tesadüf'

Türkiye'de vaka artmasına rağmen yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında duraklamaya girdiğini çok net görüyoruz.

O nedenle sosyal medyada çok yayılan 0.21 oranından bahsediliyor. Çünkü Türkiye, artık artış hızının azaldığı, pik yapmaya doğru gittiği, vaka artış ve ölüm artış hızının bir duraklamaya girdiği ve önümüzdeki dönemde bu pikle birlikte bir plato çizme dönemine geldiği için oran ikili rakam olunca birbirine çok yakın.

Önümüzdeki dönemde ölüm oranları düştüğünde bu tablonun farklılaştığını çok net görmüş oluruz.