Toplumsal İstanbul

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun üç davadan aldığı cezaların Yargıtay tarafından onanmasının ardından parti yönetimi, Bursa mitingini İstanbul’a taşıma kararı almıştı. Bugün 18:00'de başlayan mitinge saatler kala meydan dolmaya başladı.

CHP’nin “Milletin Sesi” isimli ilk mitingi 4 Aralık 2021’de Mersin’de düzenlenmişti. Maltepe’de düzenlenecek mitingde de Mersin’de olduğu gibi önce yurttaşlar kürsüye çıkıp konuşma yaptı. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu halka seslendi.

'ÇOK KORKUYORLAR...'
Miting öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Milletin sesi yükselecek ama saraydan duyacaklar mı? Duyamazlar, çok korkuyorlar. Sarayın duvarları arasında korku çok büyük. Korktukça otoriterleşiyorlar. Otoriterleştikçe daha çok hata yapıyorlar” dedi.

BU KALABALIK, BU 'KÖTÜ GİDİŞE DUR' DİYOR
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, İstanbul Maltepe’deki “Milletin Sesi” mitingi öncesinde; “Bugün burada gördüğüm kalabalık, ‘Artık bu kötü gidişe dur’ diyor. Liyakati de yönetim anlayışını da yönetimdeki düzeni de kaybettiler. Türkiye güçlü ve fırsatları olan bir ülke. Bu fırsatlarla bu ülkeyi ayağa kaldıracağımızı düşünüyorum” dedi.

GEZİ HÜKÜMLÜLERİNİN AİLELERİ DE KATILACAK
Mitingte ayrıca Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala ve 18’er yıl hapis cezası verilerek tutuklanan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin aileleri de sahneye çıktı. 

Tüm siyasi parti ve STK’lerin de davet edildiği, Türk bayrağı ve CHP bayrağı dışında herhangi bir özel flama ya da bayrağın kullanılmayacağı mitingde protokol kuralı uygulanmadı. CHP’nin merkez yönetim kurulu üyeleri, parti meclisi üyeleri ve milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun miting konuşmasını halkın arasında takip etti. 120 metrelik bir sahnenin kurulduğu mitingi 350’yi aşkın basın mensubu takip etti. Sanat camiasının önemli isimleri de çektikleri videolar ile mitinge destekte bulundu.

SANAT CAMİSASINDAN DESTEK 
Sanat camiasının önemli isimleri, çektikleri videolarla "Milletin Sesi" İstanbul Mitingi’ne destekte bulundu. Katılımın milyonları bulduğu miting öncesinde @KulturSanatCHP Twitter hesabından yayınlanan videolar dakikalar içerisinde binlerce sosyal medya kullanıcısına ulaştı.

Destek mesajı yayınlayan isimler ise: Edip Akbayram, Onur Akın, Sunay Akın, Belkıs Akkale, Metin Akpınar, Mustafa Alabora, Orhan Alkaya, Ali Altay, Hüsnü Arkan, Hürdağ Aydın, Rutkay Aziz, Selda Bağcan, Ataol Behramoğlu, Cahit Berkay, Zeynep Beşerler, Özlem Biter, Mazlum Çimen, Şevket Çoruh, Güvenç Dağüstün, Füsun Demirel, Sevinç Erbulak, Halil Ergün, Ceylan Ertem, Erdal Erzincan, Müjdat Gezen, Pelin Pınar Giritlioğlu, Mehmet Gümüş, Tülay Günal, Emrah Karaca, Aysun Kocatepe, Ali Kocatepe, Niyazi Koyuncu, Berna Laçin, Zülfü Livaneli, Vedat Sakman, Zuhal Olcay, Suavi, Nur Sürer, Burhan Şeşen, Ahmet Ümit, Levent Üzümcü, Nejat Yavaşoğulları.

MİTİNG ALANINDAN İLK GÖRÜNTÜLER...
Miting alanından gelen ilk görüntülere göre başlamaya dakikalar kala alan hıncahınç dolmaya başlamıştı.

Her kesimden 'adalet' arayan yurttaşın katıldığı miting alanına, bazı yurttaşlar teknelerle ulaştı. 

Meşaleler yakıp marşlar söyleyerek miting coşkusunu erkenden yaşamaya başlayan yurttaşlar, ellerinde Türk bayrağı ve CHP flamaları taşıdı.

Deniz kırmızı beyaza büründü. 

'HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ'
Mitingde Haziran direnişinde hayatını kaybedenlerin ve Gezi davasında tutuklananların yakınları vatandaşlara seslendi. Yapılan açıklamada, 'Gezi'nin tüm değerlerine, renklerine ve taleplerine sahip çıkarak söylemeye devam edeceğiz: Her yer Taksim, her yer direniş!' ifadeleri kullanıldı.

CHP'nin İstanbul Maltepe'de düzenlediği Milletin Sesi mitinginde Gezi mağdurlarının yakınları konuştu. Açıklamayı okuyan Meriç Kahraman, şu ifadeleri kullandı:

Bu adalet talebi, gelecek güzel günler içindir. Bu adalet talebi, kentlerimizin yağmalanmadığı, kamu kaynaklarımızın yok edilmediği, derelerimizin özgür aktığı geleceğimiz içindir. Bu adalet talebi yargının bağımsız olduğu, yaşama sahip çıkan seslerin duyulduğu, mesleklerin gereğini yapan hak savunucularının tutsak edilmediği bir ülke içindir.

Bizi bugün bir araya getiren özgürlük, eşitlik ve kardeşlik talebinde ısrar etmekten ve her şeye rağmen bir arada ve dayanışma içerisinde olmaktan geçiyor. Biliyoruz ve inanıyoruz ki; Gezi özgürlük, adalet ve demokrasi için bu ülkenin sönmeyecek umududur. Gezi'nin tüm değerlerine, renklerine ve taleplerine sahip çıkarak söylemeye devam edeceğiz: Her yer Taksim, her yer direniş!

Miting, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasıyla son buldu. Kılıçdaroğlu konuşmasında özetle şunları kaydetti:

Yoksulluk yapanların, kul hakkı yiyenlerin, kim olduklarına bakmadan hepsinin kafalarına inmek zorundayız. Saray'ın ve o fotoğrafçı suç içişleri bakanının elinden yetkiyi aldığımızda çetelerin tamamının defterini dürmek zorundayız. Beşli çetelere, mafyalara, baronlara seslerini çıkarmayanlar, onlarla iş tutanlar iyilikte yarışan belediyelerimize baskı kuruyorlar. Milyonların sesi olmak için bir hafta karanlıkta kaldım. O zaman söylemiştim, yine tekrar edeyim. Ben neoliberalizme karşıyım. İki kadın gazeteci, sadece işlerini yaptıkları için tehdit ediliyor. Olur da bu onurlu gazetecilerin tırnağına zarar gelirse siz kendinizi unutun. Sınırları koruyamayanlar devleti yönetemezler. Ülke elden gidiyor, birlikte olmak zorundayız, birlikte mücadele etmek zorundayız.