Toplumsal Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu Ankara’nın Başkent oluşunun 97. yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Kuşoğlu, “Osmanlı Devleti, kurulduğu günden itibaren başkentini birkaç kez ülkenin genişlemesine ve gelişmesine göre değiştirmiştir. Önceleri Bilecik olan Osmanlı Devletinin başkenti zamanla Bursa ve Edirne’ye taşınmıştır. Son olarak ise İstanbul 470 yıl boyunca Osmanlı Devletine başkentlik yapmıştır. Osmanlı, 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesini imzalayıp 1.Dünya savaşından çekildi. İtilaf devletleri Mondros’un 7.ve 24. Maddelerine dayanarak Anadolu ve civarında işgallere başladılar 13 Kasım 1918de filen, 16 Mart 1920de de resmen İstanbul’u işgal ettiler. Böylece 1453’ten bu yana tam 465 yıldır Osmanlı’ya başkenttik yapan İstanbul 5 yıl boyunca işgal altında kalmıştır” dedi.

MÜCADELENİN YÜRÜTÜLECEĞİ EN İDEAL YER OLARAK GÖRÜLÜYORDU
Kuşoğlu, “19 Mayıs 1919’da millet egemenliğine dayanan tam bağımsız bir devlet kurmak amacıyla Samsun’a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Amasya Genelgesini yayınladıktan sonra Erzurum Kongresini gerçekleştirmiş ve orada Anadolu’yu yönetecek okun Heyeti Temsilye’yi kurmuştu. Erzurum’dan Sivas’a geçen Mustafa Kemal Atatürk Sivas Kongresini açmış ve Onunda başkanı olmuştu. Sivas’ta çalışmalarını tamamlayan heyet merkez olarak Ankara’yı seçti ve oraya 27 Aralık 1919’da geldi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişi Milli Mücadele'nin seyri açısından da önemli bir dönüm noktasıdır. Yaklaşık 101 yıl önce Mustafa Kemal Ankara köy ve kasabalarından akın akın gelen binlerde atlı ve yaya seymenle oluşturduğu “Seymen Alayı’ ile Ankaralılar tarafından sevgi seliyle karşılanmıştı.1919 yılı şartlarına göre Ankara Anadolu’da başlatılacak bir mücadelenin yürütüleceği en ideal yer olarak görülüyordu” dedi.

Kuşoğlu, “Ankara’nın merkezi konumu işgal altında bulunan yerlere olan mesafesi. Karadeniz’de İnebolu, Akdeniz’de Antalya limanların ile irtibat imkanı demiryolu ve telgraf şebekesinden yararlanma kolaylığı, 20. Kolordu komutanlığının Ankara’da bulunması” dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI BURADA YÖNETİLDİ
Kuşoğlu, “Ankarada oluşan Kuvayi Milliye ruhu en acı ve felaketli günlerde millet her taraftan çeşitli araçlarla zehirlenirken, Ankaralılar ilke ve milletin gerek kurtuluşuna yönelik girişim hakkındaki iman ve güvenlerini bir an dahi sarsmayarak mili mücadeleye candan bağlılık göstermiş ve Ankara’nın başkent seçiminde en önemli neden olmuşlardır. Ankara bu tarihten sonra ulusal hareketin yönlendirildiği merkez oldu. 16 Mart 1920 tarihinde İngilizler, Mili Mücadele’ye zarar vermek için İstanbul’u işgal etmiş Meclis-i Mebusan’ı feshetmişti. Mustafa Kemal Atatürk, vakit kaybetmeden karar verdi. Meclis, Ankara’da toplanacaktı. Binlerce yıllık tarihinde birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Ankara bu kez, bağımsızlık için mücadele eden bir millete kucak açtı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri burada atıldı. Kurtuluş Savaşı burada yönetildi. Ankara, artık hem milli iradenin hem de mücadelenin merkeziydi” dedi.

YENİ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BAŞKENTİ ANKARA
Kuşoğlu, “Anadolu’nun umuduydu vatanımızın düşmanlardan kurtulması. Sonrasında, yeni kurulacak devlet için doğan Başkent ihtiyacı üzerine, 13 Ekim 1923te TBMM’de Ankara başkent olarak kabul edilmiş, yeni Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara olmuştur. Bağımsızlık mücadelesi sürecinde Ankara’nın oynadığı siyasi ve stratejik rol, Ankara’nın başkent yapılasının önemini ortaya koymaktadır ve Ankara bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin ekonomik sosyal hedeflerine ulaşmasına öncülük edecektir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve şükranla yad ediyor, Ankara’nın başkent oluşunun 97, yıldönümünü en içten dileklerimle kutluyorum" şeklinde konuştu.