Türkiye gericiliğinin sembol isimlerinden, Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik konusunda dilinin altındaki baklayı çıkarmasının ardından başlayan konu özelindeki siyasi polemikler devam ederken, MetroPOLL Araştırma konuyla ilgili bir ankete imza attı.

Şirketin kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Özer Sencar’ın sosyal medya hesabından paylaştığı “Laiklik gerekli mi?” başlıklı araştırmaya göre, ezici çoğunluk Türkiye için laikliğin gerekli olduğu fikrinde.

Eylül ayında yapılan araştırmaya katılanlardan yüzde 69’u, “Din işleri ile devlet işlerinin ayrılması anlamında laikliğin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Evet düşünüyorum” şeklinde yanıt verdi. Bu oranın Ağustos 2017’de ise yüzde 71 olduğu görüldü.

Soruya “Hayır, düşünmüyorum” şeklinde yanıt verenlerin oranı ise yüzde 25,8’de kaldı. Yüzde 5,3’lük kesim de “Fikrim yok/Cevap yok” dedi.

MHP SEÇMENİ ÜÇÜNCÜ SIRADA
Partiler bazında bakıldığında, CHP seçmeni yüzde 84 ile laikliğe en çok önem veren grup oldu. CHP’lileri yüzde 78,6 ile İyi Parti seçmeni takip ederken, iki muhalefet partisi seçmeninin ardından yüzde 76,7 ile MHP seçmeni geldi. HDP seçmenlerin yüzde 72,8’i, AKP seçmeninin ise yüzde 56’sı Türkiye için laikliği gerekli gördüğünü belirtti.

Laikliğin gerekli olmadığını düşünenlerde ilk sırayı yüzde 37,4 ile AKP seçmeni aldı. AKP seçmenin ardından yüzde HDP seçmeni yüzde 24,2 ile bu sütunda ikinci sırada yer aldı. MHP’lilerin ise yüzde 20,7’si laikliğin Türkiye için gerekli olmadığını savundu. Bu oran CHP seçmeninde yüzde 13,3, İyi Parti seçmeninde yüzde 17,4 oldu.