Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti, meclisten güvenoyu aldı.

Cumhuriyet Meclisinde yapılan güven oylamasına katılan milletvekillerinden 29'u kabul, 20'si ret oyu kullanırken bir milletvekili oylamaya katılmadı.

Oylamada muhalefet partileri Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkın Partisi (HP) ret oyu kullandı.

Hükümetin güvenoyu almasının ardından kürsüde teşekkür konuşması yapan Başbakan Ünal Üstel, "Biz ateşten gömleği giydik, ülkemiz, devletimiz için çalışacağız. Bu zor günlerden sevgiyle birlik beraberlik içinde Anavatan'ın desteğiyle çıkacağız" dedi.

UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti Ünal Üstel başkanlığında 12 Mayıs'ta kurulmuştu.

NE OLMUŞTU?
KKTC'de elektrik krizi ile başlayan Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Maliye Bakanının görevden alınması talebine dönüş yapmaması sonucunda hükümetin istifasıyla sonuçlanmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Tatar, istifa talebini kabul ettiği Başbakan Sucuoğlu'na hükümeti kurma görevini vermişti. Yeni kurulan hükümette Sunat Atun görevden alınmıştı ve Cumhurbaşkanı Tatar, sunulan yeni listeyi onaylamıştı.

Ancak Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinin (YDP) koalisyonu ile yeniden oluşturulan hükümette iktidar ortakları YDP ve DP, UBP'ye sundukları 100 günlük eylem palanının imzalanmamasını gerekçe göstererek güven oylamasına katılmama kararı almıştı. Böylelikle Sucuoğlu hükümeti tekrar düşmüştü.

Koalisyon ortaklarının aldıkları karar sonrası Sucuoğlu, ve muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, ufukta erken bir seçimin görüldüğünü dile getirmıişti.

Erhürman gelişmeleri, “İradeye bir kez daha müdahale edilmiştir. Kimse bu maskaralıktan kahramanlık yaratmasın” şeklinde yorumlamış, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra başlayan müdahale tescillendi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ancak tüm bu gelişmelerin sonunda Cumhurbaşkanı Tatar, hükümeti kurma görevini güvenoyu alabilecek bir milletvekiline vereceğini ve erken seçimin alternatif olmadığını açıklamış ve görevi UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu yerine UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel'e vermişti.