CHP PM üyesi İlhan Cihaner, tabanı dönüştürecek bazı ittifakların “yukarıdan” belirlendiğini belirterek, bunun tartışılmasını istedi.

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi İlhan Cihaner, 37'nci olağan kurultayda genel başkanlık adaylığı için zemin yoklama sürecinde olduğunu belirterek “Benim iddiam, partimin kendi iç demokratik mekanizmalarında, Türkiye’de ve hatta dünyada farklı bir çizgide olması gerektiğine dair bir dönüşüm. Bunun için de maddi koşulları yoklamamız lazım. Ondan sonra resmi bir adaylaşma söz konusu olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’nin il kongrelerinde sona gelinirken, özellikle büyük kentlerde yaşanan tek aday tartışmaları, delegelerin oy kullanmaması ya da geçersiz oy vermesi gibi tepkilerle sonuçlandı. Tek aday tartışmalarıyla başlayan tepkinin 28-29 Mart’ta yapılacak 37. olağan kurultaya yansımasının nasıl olacağı konusunda farklı ihtimaller konuşulurken, genel başkanlık adaylığı için ilk çıkış CHP PM üyesi Cihaner’den geldi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’ya konuşan Cihaner, kurultay sürecinin müdahale edilmeden yönetilmesi gerektiğini belirtti. “Yerel yönetim başarısı bence tırnak içinde kötüye kullanılıyor. Mahalle delegelerinden itibaren siyasi sürece siyaset dışı müdahale edildiğini görüyoruz” diyen Cihaner, genel merkezin tek adamla gitme söyleminin sağ partilerin ezberi olduğunu anlattı. Yerel yönetim başarısının parti içinde ittifak tartışmalarını engellediğine işaret eden Cihaner, “İdeolojik olarak çok iddialı olan ve tabanı da dönüştürecek bazı ittifaklar yukarıdan belirleniyor. Bunun da tartışılması lazım. Yerel yönetim başarısı bu tartışmaların da önüne geçilecek şekilde kullanılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİR ALTERNATİF OLMALI’
CHP tabanında bir dönüşümden bahsedildiğini, bunun açıkça tarif edilerek insanların önüne konulması gerektiğini söyleyen Cihaner, şunları kaydetti:

Bu dönüşüm merkeze, sağa, siyasal İslama ise delegenin, seçmenin ve üyenin vereceği tepki başka olacaktır; sola, sosyal demokratlığa ise başka tepki verecektir. Bu çerçevede kurultay sürecinin genel politikayla kurması gerektiği ilişkiyi de eleştiriyorum. Bu nedenlerle bir alternatif olması gerektiğini düşünüyorum. Ben de bu çerçevede zemin yoklama süreci içerisindeyim.