CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE 1'in “18 Dakika Özel” programı canlı yayınında, Gazeteciler Merdan Yanardağ ve Prof. Dr. Emre Kongar’ın sorularını yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, seçim ittifakları ve seçim sisteminin değiştirilmesi talepleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle:

Hem darbeye karşı çıkıyorum diyeceksin, darbecilerin getirdiği yasaların arkasında duracaksın. Darbeye karşıysan onun getirdiği hukuka da karşı çıkacaksın.

Yüzde 10 seçim barajını kim getirdi? Darbeciler getirdi. Neden bunun arkasında duruyorsun? Yüzde 10 seçim barajı demokrasiye darbedir. Makul bir düzeye çekelim bunu. 

İYİ Parti için de kumpas kurdular. Seçimlere girmemek için biz kumpası bozduk. Deva Partisi'ne Gelecek Partisi'ne kumpas kurulursa biz bunu çözmekle görevliyiz. Rakibimiz tüm partiler. Ama demokrasilerde rekabet eşit olmalı.

Milletvekili vereceğiz diye bir sözde bulunmadık. Medya mensuplarına şunu söyledik: Deva Partisi'nin ve Gelecek Partisi'nin genel başkanlarıyla bunu konuşmadım. Ama şunu söyledim demokrasiye kumpas kurulursa çözmek bizim görevimizdir.

Bir siyasi parti halkın oyuna başvurmak istiyorsa en büyük hakem halk değil mi? Halk tercih ederse oy verecektir tercih etmezse oy vermeyecektir. Korkuyorlar. Çünkü iktidardan gideceklerini biliyorlar.