Toplumsal Ankara

Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın Keçiören ilçesinde Etlik mahallesinde pazarcı esnafıyla bir grup şahıs arasında kavga çıkmış; kavga bir kısım basın yayın organında “ezik şeftali tartışması”, “esnaf müşteri tartışması” gibi başlıklarla görülmüştü. Fakat kısa süre sonra olayın içyüzü anlaşılmış, "esnaf-müşteri kavgası" şeklinde yansıtılan olayın, Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok'un “kuralları”ndan kaynaklandığı, kavgaya A Takımı'nın da dahil olduğu Toplumsal da dahil çeşitli mecralarda haber olmuştu. Toplumsal Haber Merkezi olarak bu ‘A Takımı’ iddialarını araştırdık.

Keçiören’deki faşist çete ‘A Takımı’nın tarihi 1994’e, Turgut Altınok’un MHP’den Keçiören belediye başkanı seçilmesine dek götürülebilir. Altınok belediye başkanı seçildikten sonra Keçiören’de sivil giyimli, siyah arabalarla dolaşan, geceleri parklarda içki içen, ‘kızlı erkekli’ oturan yurttaşları, hatta tipini beğenmedikleri kişileri darp eden insanlar türüyor. Altınok, daha sonra Fazilet Partisi’ne, oradan da AKP’ye geçiyor. Fakat A Takımı’nın, daha doğrusu kendilerine A Takımı diyen kişilerin varlığı devam ediyor.

PAZARYERİ KAVGASI TARTIŞMALARI YENİDEN ALEVLENDİRDİ
2 gün önceki pazaryeri kavgası da A Takımı tartışmasını yeniden alevlendirdi. 23 Ağustos’ta gerçekleşen saldırıda 4 kişi yaralandı. Saldırganlar hakkında hiçbir işlem yapılmazken saldırıya uğrayan Mücahit Sütçü adlı yurttaş, hastaneye gitmesinin ardından gözaltına alındı. Sonrasındaysa adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bu olay üzerine A Takımı iddialarını Keçiörenlilere sorduk. Konuştuğumuz Keçiören sakinlerinden birisi Turgut Altınok’un Ankara Bala’dan hemşerisi olduğunu söylüyor. Turgut Altınok’a oy da vermiş. Şu an CHP üyesi. Pazarcılara saldıranların belediye zabıtası değil, sivil kıyafetli, silahlı kişiler olduğunu iddia etti. Olayla ilgili ortaya çıkan kamera kayıtları da silah iddiasını doğruluyor.

'A TAKIMI' BELEDİYEYE MEMUR OLDU
Konuştuğumuz bir diğer Keçiören sakini, zabıtaların pazaryeri teftişine belediyeden sivil giyimli başka memurlarla çıktığını söylüyor. Zabıtalar esnafla kibarca konuşurken tehdit ve 'gerektiğinde' kavga çıkarmayı belediyenin 'sivil giyimli' memurları yapıyor. İlçede 'A Takımı' belediyeye memur oldu iddiaları dolaşıyor. İlk konuştuğumuz Keçiörenli, pazaryerindeki kavgayı çıkaran kişiler A Takımı üyesi mi sorumuza ‘Evet’ diye yanıt verdi. Telefonla iletişime geçtiğimiz, uzun süredir Keçiören’de yaşayan yurttaş, A Takımı’nın özellikle Bağlum ve Ovacık mahallerinde faaliyet gösterdiğini söyledi. Ateşli silahları dahil her şeyleri olduğunu söylüyor. Uzun süredir Keçiören’de yaşadığı için kendilerine A Takımı diyenlerden bazılarını tanıyor. Birkaçına niye ‘A Takımı’ adını kullanarak yurttaşlara zorbalık yaptıklarını, başlarına bir iş gelirse Turgut Altınok onları koruyacak mı diye soruyor. O zaman da ‘başka işler yapacaklarını’ söylüyorlar.

Hem bu iddiaları hem A Takımı’yla ilgili başka sorular sorduğumuz bir başka Keçiörenli yurttaş, Turgut Altınok belediye başkanı seçildikten hemen sonra meydana gelen, yerel ve ulusal basına da yansıyan birkaç olay anlattı.

DARP EDİLEN YURTTAŞ TEHDİT Mİ EDİLDİ?
Keçiören’de yaşayan bir doktor, kız arkadaşıyla birlikte alışveriş yapmak için Keçiören’de bulunan bir markete gidiyor. Aracını marketin ücretsiz otoparkına park eden doktor ve kız arkadaşı bir süre araçtan inmiyor. Kısa süre sonra ellerinde telsiz olan silahlı iki adam arabanın camına vurarak “Aşağı inin” diye bağırıyor. Doktoru darp ediyorlar.

Şimdi olayın sadece Toplumsal sayfalarında okuyacağınız kısmına geliyoruz. Konuştuğumuz Keçiörenli yurttaş, bir ulusal gazetenin Ankara muhabirine aracı olarak muhabiri A Takımı’nın saldırısına uğrayan doktorla görüştürmek istiyor. Doktor önce kabul ediyor. Bir pastanede buluşmak üzere sözleşiyorlar. Yurttaş, yanında muhabir olduğu halde randevu saatinde pastaneye geliyor. Doktor gelmeyince telefon ediyor. Aramalar bir süre cevapsız kaldıktan sonra telefonu doktorun babası açıyor. Oğlunu bu konuyla ilgili bir daha aramamalarını, peşini bırakmalarını söylüyor. Aynı zamanda oğlunun atama beklediğini, bu konunun büyütülmesini istemediğini söylüyor. Darp edilen doktor, darba uğradıktan sonra bir de kariyeriyle ve mesleğiyle ilgili tehdit mi edildi bilmiyoruz. Olayın hemen akabinde konuşmak istemediklerini belirttikleri için 1,5 yıl sonra kendilerini tekrar aramadık. Fakat olayı ifşa ettiği, A Takımı’nın saldırısına uğradığını söylediği Twitter hesabına ulaştık. Twitlerden bazıları silinmiş, o tarihten sonra da hesaptan başka bir paylaşım yapılmamış. Bu hesabından vücudundaki darp izlerini ve darp sonrası kırılan dişinin fotoğraflarını paylaşmış: 

keçiören doktor darp

SEDAT PEKER ARACI OLUYOR
Yine iddialara göre Turgut Altınok göreve geldikten kısa bir süre sonra ‘A Takımı’ düğün salonlarında ‘teftişe çıkıyor.’ Erzurum Karayazı’dan hemşerilerin işlettiği bir düğün salonunda ‘A Takımı’yla salonu işletenler arasında kavga çıkıyor. Bu olaydan bir hafta sonra belediyeyi Sedat Peker ziyaret ediyor. İddialara göre Sedat Peker’in ziyaretinden sonra Karayazılı A Takımı çekişmesi sona eriyor. İşte Altınok'un kendi hesabından paylaştığı, Sedat Peker'in belediyeye ziyareti sırasında çekilen fotoğraflardan biri:

ANKARA'NIN İKİNCİ BÜYÜK İLÇESİNDE İÇKİLİ MEKAN YOK
Sedat Peker'in arabulucuğundan sonra Karayazılılarla çekişme sona eriyor, fakat Bağlum ve Ovacık mahallerindeki içki kontrolleri devam ediyor. Her iki mahallede de pek park olmadığı için yurttaşlar ancak arabalarında içki içebiliyor. Bu satırları okuyan okurlarımız, onlar da arabada içki içmesinler diyebilir. Fakat Ankara’nın Çankaya’dan sonraki en büyük ilçesi olan Keçiören’de içki içerek sosyalleşebilecek bir yer yok. Konuyla ilgili son olarak 31 Mart seçimleri öncesi Keçiören’den CHP Belediye Başkan Aday Adayı olan, doğma büyüme Keçiörenli, CHP üyesi Eren Aksoyoğlu’yla görüştük. İlçe sınırları içinde içkili mekan bulundurmamanın hem daha önceki üç dönemlik belediye başkanlığı döneminde hem de 10 yıllık aradan sonra başladığı dördüncü döneminde Altınok’un temel politikalarından biri haline geldiğini söyledi.

Yurttaşların Bağlum ve Ovacık’ta, Yenimahalle sınırında otoyollarda içki içmesinin de hem A Takımı’nın hem de onlarla eşgüdümlü çalışan kolluk kuvvetlerinin politikası olduğunu söyledi. Zira ilçede içki içen yurttaşlar, tehdit edilerek CHP belediyesi olan Çankaya ve Yenimahalle’de içmeye sevk ediliyor. Onlar da içkilerini Keçiören Yenimahalle sınırındaki otoyol kenarında içmeye çalışıyor. Burada vakit geçirenler de ya A Takımı’nın tacizine maruz kalıyor ya da onların ihbarıyla polisler geliyor. Yukarıda bahsettiğimiz yurttaşın söylediğine göre polis, içki içmekten değil, fakat kabahatlar kanunundan, ‘çevreyi kirletmekten’ 452 lira ceza yazıyor. Polisin akşam mesaisinin büyük bölümü bu otoyolda geçiyor, belediyenin gayriresmi asayiş ekibi A Takımı ihbar ediyor; polis, olay yerine gelerek ceza yazıyor.

Eren Aksoyoğlu, önceki AKP'li belediye başkanı Mustafa Ak da dahil olmak üzere Keçiören'deki tüm sorumlu yurttaşların hem AKP'yi hem kamuoyunu Altınok ve A Takımı konusunda uyardığını söylüyor. Bir etkisi olmamış olacak ki Altınok, 2019'da AKP tarafından yeniden aday gösterildi ve seçildi. Aksoyoğlu'nun deyimiyle Keçiören'de devletin resmi kolluk kuvvetlerinin elinde olması ve yasalar çerçevesinde kullanılması gereken şiddet tekeli, yeniden Altınok'un A Takımı'nın eline geçti.