Toplumsal Haber Merkezi

Geçtiğimiz Ağustos ayında AKP'li firma tarafından restorasyona alınan Galata Kulesi'nden gelen hiltili yıkım görüntüleri Türkiye'yi sarsmıştı. Eski AKP İstanbul il yöneticisi Sevilay Tuncer Uludağ'ın firmasının hiltiyle adeta 'daldığı' kulede taşıyıcı kolonların zarar gördüğü ortaya çıkmıştı.

13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle apar topar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nde başlatılan restorasyon çalışmasının onaylı proje olmaması da başka bir rezaletti. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Galata Kulesi'ndeki yıkım görüntülerine dair yaptığı açıklamada, yıkılan kısımların kuleye zarar veren kısımlar olduğunu ileri sürdü. Oysa yıkılan duvarların tarihi duvarlar olduğu İBB tarafından açıklandı. 

'YAPILANIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK'
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat ise yaptığı açıklamada "Tarihi yapıda böyle bir çalışmaya izin verilmesi mümkün değil. Onaylanmış bir uygulama olmadığı için restorasyon demekte de zorlanıyoruz. Zaten uygulamanın kendisi de restorasyon tipinde bir uygulama değil. Tarihi beden duvarları ağır makinalı cihazlarla ekipmanlarla parçalanarak yok ediliyor. Kabul edilebilir bir şey değil. Açıkcası restorasyon projesi hem yok, olsa bile bu tür bir uygulama restorasyonda kabul edilebilir bir uygulama değil. Tarihi beden duvarı geri dönüşsüz bir şekilde şu an tahrip edilmiş bir durumda. Çok travmatik bir durum" ifadelerini kullanmıştı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın restorasyon iddiasıyla başlattığı yıkım bitti, kule Zeynep Bastık konseri ile açıldı...