Umut Taştan

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında gerçekleşecek panele HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün katılmasına AKP, ortağı MHP ve İYİP’ten provakosyan çağrısı yapıldı. Gülüm, çağrıların kadın özgürlük mücadelesini engellemeye yönelik yapıldığını belirtti.

MHP Burhaniye İlçe Başkanı Murat Kurt’un imzasıyla yapılan ‘Burhaniye sizi istemiyor’ başlıklı açıklamada, “Vatanını, milletini, bayrağını seven tüm halkımızı 23.11.2021 tarihinde saat 14:00’da, Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nin önünde bekliyoruz” sözlerine yer verildi.

MHP Havran İlçe Başkanlığı da ‘’ilçe başkanımız Sadettin Kul Başkanlığın da bizde Burhaniye de olacağız” notuyla yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Kuvayi milliyecilerin vatanı, Burhaniyemizde, 23.11.2021 tarihinde yapılması planlanan, terör ile kendini özdeşleştirmiş HDPKK milletvekili Züleyha Gülüm’ün katılacağı paneli şiddetle kınıyoruz. Bu güruha yer tahsis eden Burhaniye belediyesinin de bu yanlıştan bir an önce dönmesini umuyoruz. Panelin iptal edilmemesi durumunda, başta Burhaniye MHP ilçe teşkilatı olmak üzere, körfezdeki tüm ilçe teşkilatları ile birlikte, panel alanında olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Vatanını, milletini, bayrağını seven tüm halkımızı 23.11.2021 tarihinde saat 14:00’da, Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nin önünde bekliyoruz.

AKP Burhaniye İlçe Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu ise yaptığı açıklamada MHP’nin benzeri ifadeler yer alınken Burhaniye Belediyesi’ne ‘panelden vazgeçin’ çağrısı yapıldı.

Saray ittifakının provokasyon çağrılarına bir destek de İyi Parti’den geldi. İyi Parti Burhaniye İlçe Başkanı Erdoğan Kahya, panele ilişkin ‘’ Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan insan hakları ve kadına şiddetin bir siyasi partinin reklamını yapmak adına kurgulanmasının yanlış olduğunu düşünmekteyim’’ dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, panele ilişkin yapılan provokasyon çağrılarını Toplumsal'a değerlendirdi.

''25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası içerisindeyiz ve kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığı, her katledildiğimiz, tacize, tecavüze uğradığımız ve hayatlarımızın yok sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz'' diyen Gülüm ''Buna karşın iktidarınsa tüm kadın kazanımlarını geri çekmeye çalıştığı, kadın özgürlük alanlarını daraltmaya çalıştığı, kadınlara ‘şiddete boyun eğin’, ‘makul kadınlar olun, itaat edin’ dediği bir süreçten geçiyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Gülüm, ''Tam da böyle bir süreçte biz kadınlar olarak, mücadelemizi daha büyüten, haklarımıza sahip çıktığımızı söyleyen etkinlikler, paneller organize ediyoruz. Türkiye’deki kadın hareketleriyle, feminist hareketle birlikte bu mücadeleyi büyütmekte kararlıyız'' dedi ve şu ifadelere yer verdi:

Şimdi de aslında kadın düşmanı siyaset anlayışı devreye girmiş durumda. Kadınların özgürlük mücadelesinden korkanlar, kadınların özgürlük mücadelesini sönümlendirmek, geriye çekmek isteyenler başka saldırı dalgalarında olduğu gibi bugün de kadın mücadelemize, kadın özgürlük mücadelemize saldırıyor. Bunun için panelimizi engellemeye çalışıyorlar ama biz kadınlar birlikte güçlüyüz, bir arada durmaya kararlıyız, panelimizi gerçekleştirmeye kararlıyız. Bugün kadın arkadaşlarımızla panelimizi yapacağız. Özgürlük mücadelemizin önünde hiçbir kadın düşmanı siyasetin durmasına da izin vermeyeceğiz. Bütün kadın arkadaşlarımızı da panele çağırıyorum.