TOPLUMSAL HABER - BODRUM

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Melih Gökçek'e “Ankara'yı parsel parsel sattı” demesiyle güdeme gelen ve satılan arazileri alan Söğüt İnşaat daha önce Bodrum’da kaçak otel inşaatıyla iddiası ile gündeme gelmişti.

Söğüt İnşaat Bodrum’da trafik güvenliğini hiçe sayan skandal uygulamaya imza atıyor.

Söğüt İnşaat ve Azad Grup ortaklığı ile devam eden otel projesinin süreci skandallarla dolu.  Eski adı Mahi Devran Hotel olan Bodrum Kaynar Mevkii Duvarlı Tarla köyü 11'inci kilometrede yer alan otel, dolmuşçuyken Melih Gökçek ile tanışıp zengin olan Söğüt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akan ile Azad Grup ortaklığı tarafından geçtiğimiz yıl satın alındı.

Satın aldıktan sonra otelin ismi ilk olarak Angel's Hotel Bodrum olarak değiştirildi. İsim değişikliğinden sonra Bodrum Belediyesi’ne başvurarak tadilat planı değişikliği istendi. CHP'li Bodrum Belediyesi firmanın tadilat planı değişikliğini onayladı. 
Bu gelişme üzerine firma eski otel duvarlarını yıkarak otel inşaatına başlamış oldu. Zemin etüdü yapılmadan mevcut duvarların bir kısmı yıkılarak otelin inşaatına devam edildi. Duvarları yıkıldıktan sonra otelin 2 katlı olan bazı bölümleri dört, bazı bölümleri ise beş kat olarak inşa edildi. İnşaatı devam eden otelin isimi son olarak Oba Otel olarak değiştirildi. 

Kaçak olduğu iddia edilen otelin inşaatında skandalların ardı arkası ise kesilmiyor.  İnşaat yasağına rağmen otelin inşaatını sürdüren firma, trafik güvenliğini hiçe sayan bir uygulamaya da imza attı. Karayollarında herhangi bir izin almadığı öğrenilen firma,  kara yolu tek şeride düşürerek trafik yoğunluğuna neden olduğu gibi zorlu virajda kazalara da davetiye çıkarıyor. Firma, yolun hem dişi hem de geliş yönünde mevcut bariyerleri kaldırarak  aynı bölgeye kırmızı renkli demirler yerleştirmiş durumda. Güvenlik bariyerlerini kaldıran firma otelin inşaatının görünmemesi sağlamak amacıyla alanı brandalarla kapatacağı öğrenildi.  Oysa mevcut yasaya göre karayollarının denetiminde bulunan bölgede bariyer ve refüj çalışmasını karayolları izni olmadan yapılması yasak.  Ama Söğüt İnşaat bu yasaktan men edilmiş gibi görünüyor.

KAÇAK LUNAPARK İDDİASI
Söğüt İnşaat’ın otel inşaatı iki etaptan oluşmakta.  İkinci etabın çevreye verdiği tahribatı gizlemek amacıyla şantiye çevresine dışarıdan getirdiği çam ağaçlarını dikmişti. Üstelik eski otelin projesinde bu etap yoktu. Alınan tadilat projesi ile yeşil alan yapılaşmaya açılmış durumda. Yine proje kapsamında ikinci etapta olmayan luna park yapılmakta. Ege Alternatif Gazetesi’nin projeyi yerinden inceleyerek gündeme getirdiği kaçak luna parkının yapımı sürüyor. Luna parkının aletleri şuan monte ediliyor. Yine kaçak luna parkının dışarıdan görünmesini engellemek amacıyla karayolu boyunca demir direkler dikilmiş ve önümüzdeki günlerde tamamen kapatılacak.  Bu durumda bölgedeki yeşil alan ve ağaçların akıbeti ise beli değil.  Söz konusu otelde diğer bir skandal ise haremlik selamlık uygulamasının olması. Otel hizmete açıldığında Bodrum’un göbeğinde haremlik selamlık hizmeti bir otelin varlığı yeni tartışmalara neden olacak gibi.

BODRUMLULAR PROJEYE TEPKİLİ
Firmanın trafik güvenliğini hiçe sayarak yolu tek şeride düşürmesi ve karayolları denetimde olan bir bölgede yaptığı keyfi uygulama  Bodrumluların tepkisini çekti. Vatandaşları karayolları denetiminde olan bir bölgede yapılan çalışmayı yasa tanımamazlık olarak değerlendirdiler. Yapılan projeye tepki gösteren Yusuf Arslan adlı vatandaş, “Yapılanlar karşısında şaşkınım. Bodrum resmen talan ediliyor.  Bakın sizde görüyorsunuz. Trafik güvenliği birilerinin daha fazla para kazanma hırsı yüzünde tehlikeye atılmış durumda. Özellikle Karayollarının denetiminde olan ve karayollarının sadece işlem yetki olan bir yerde böyle bir işlem olmaz. Özellikle gece buralar çok karanlık oluyor ve bu yol çift şerifli bilindiği için araçlar hızla girebiliyor. Aniden yol tek şeride çıkıyor.  Yani yasa tanımayan bir anlayış var. Bu anlayış kazaya davet çıkarıyor. Yetkililerden rica ediyoruz artık Bodrum için bir şeyler yapın” dedi.
Kendisinin de kamyon şoförü olduğunu belirten Arslan, “ Dönemeçten sonra yolun aniden tek şeride düşmesi tehlikeli bir durum. Çünkü bir  çok araç viraja hızlı giriyor. Özellikle ağır tonajlı araçlar için ciddi bir risk.  İnsan hayatını hiçe sayan bu anlayışları kınıyorum. Bizlerin can güvenliğini koruyacak anlayışa ihtiyacımız var” diye konuştu.

Zeynel Bayram isimli vatandaş ise “Proje daha önce farklı iddialarla gündem gelmişti. Özellikle luna park iddiası incelenmeli. Kaçak olan projelere ve anlayışlarla mücadele edilmelidir. Bodrum’un artık ranta kurban olmaması lazım. İnşaat projesinde olmayan  kısımlara ilişkin derhal çalışma başlatılmalıdır” dedi.

OTELİN İSKELESİ KAÇAK
Oteldeki skandallar saymakla bitmiyor. Daha önce gündeme getirdiğimiz kaçak iskele halen yıkılmadı. Üstelik sahilde bulunan ve başkanlık odası olarak adlandırılan yapı da kaçak. Alınan bilgilere göre söz konusu yapı hakkında yıkım karar olmasına rağmen halen yıkılmadı.
GÖKÇEK FARKI: DOLMUŞÇULUKTAN MÜTEAHHİTLİĞE
Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan, dolmuş şoförlüğü yaparken Melih Gökçek zamanında dev ihaleler alarak büyük bir inşaat firması konumuna geldi. Gökçek ailesi ile Söğüt İnşaat patronunun yakınlığı da gündem olmuştu. Hatta Gökçek'in görevden alınmasına sebep olan firmalardan birisinin de Söğüt İnşaat olduğu iddia edilmişti.

4 MİLYARLIK İHALE ALDI
Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan, Gökçek'in başkanlık döneminde 6 büyük ihale aldı. Hatta ihalelerden bazıları usulsüz görülerek iptal edildi. Ancak yapılan yeni ihalelerde de yine kazanan Söğüt İnşaat oldu. Söğüt İnşaat'ın sahibi Mustafa Akan’ın numaralarıyla birlikte Ankara'da aldığı ihaleler ve büyüklükleri ise şöyle:

2011/72038 ihale numarası ile 460 bin TL
2012/58911 ihale numarası ile 627 milyon TL
2013/93683 ihale numarası ile 4.1 milyon TL
2013/93695 ihale numarası ile 4.3 milyon TL
2013/103874 ihale numarası ile 799 milyon TL
2015/107122 ihale numarası ile 1.4 milyar TL

ANKARA'YI PARSEL PARSEL...
Söğüt İnşaat’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden bugüne kadar aldığı ihale 4 milyar TL...

Mustafa Akan bu arsa ihalelerini ANFA ile birlikte kazanmıştı. Ankara’nın göbeğinde, üç alışveriş merkezinin ortasında ve yeni yapılmakta olan 3 bin 600 yataklı şehir hastanesinin bitişiğinde bir arsa var. Bu arsa Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne yürüme mesafesindeki 64784 ada 2 parsel ve 64785 ada 1 parselin birleşiminden oluşuyor ve toplam alan 141 bin 966 metrekare. Başka bir deyişle 19 futbol sahasından daha büyük... Arsanın satış yetkisini alan ASKİ, Mart 2017’de yaptığı ilk ihalede 461 milyon 389 bin lira bedel biçtiği bu arsaları 3 ay sonra AKP’li 5 meclis üyesi, 5 daire başkanı ve genel sekreterin oluşturduğu 11 kişilik encümen kurulunun 15 Haziran 2017 tarih 1196/2720 sayılı kararı ile 430 milyon bedelle satıyor. Arsanın fiyatı 3 ayda 31 milyon 389 bin TL düşürülerek satışı yapılıyor.

GÖZLER BAKAN KURUM'DA OLACAK
Söğüt İnşaat ve ANFA, ASKİ’den satın alma bedelinin tamamını ödeyerek aldığı bu arsaların yine tamamını S.S. Yenişehir Ankara Konut Yapı Kooperatifi'ne devir olacak şekilde tapu işlemlerinin yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Bu talep belediye encümenince uygun görülüyor. Ankara ili 52. Noterliği 09.08.2017 tarih ve 16468 yevmiye numarası ile düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile arsa bu kooperatife tescil ediliyor. Arsayı alan Söğüt İnşaat ve ANFA ortaklığı! Arsayı aldıktan sonra devir sözleşmesi yaptığı ise bir kooperatif... Bu arsaya herbiri konumu gereği en az 1 milyon lira değerinde 2500 civarı konut inşa edilecek. Yani toplam değeri en az 2,5 milyar lira...

Kaçak yapılarla mücadelesiyle Türkiye’nin takdirini kazanan ve bu konuda oldukça hassas davranan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bu proje karşısındaki tutumu Bodrum kamuoyu tarafından merak ediliyor.