Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in, Söğüt İnşaat'a satılan 90 bin metrekarelik alana emsal değişikliği ile 450 bin metrekarelik usulsüz inşaat yaptırdığı ortaya çıktı. 

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, belediye tarafından düzenlenen ihaleye Söğüt İnşaat ve bu şirketin yan firması olan taş ocakları işletmecisi Heltaş Lmt. Şti. katıldı. İhaleyi, 20 milyon 100 bin TL teklif veren Söğüt İnşaat kazandı. 

İMAR DÜZENLEMESİ İSTEDİLER
İhaleyi kazanan Söğüt İnşaat, belediyeden imar düzenlemesi istedi. 13 Mayıs 2011 tarihinde toplanan Belediye Meclisi, iki emsal değişikliği yaptı. Yapılan değişikliklere göre, arazinin Dumlupınar 30 Ağustos caddesinde kalan kısmında yol kotu “0+0” şeklinde belirlenip, arazide kotun altında kalan bölümler ise “emsal dışında” bırakıldı.

BİR PEŞKEŞ HİKAYESİ
Yapılan değişiklik ile Söğüt İnşaat, satın aldığı 90 bin metrekarelik alana, 450 bin metrekarelik inşaat yaptı. Büyütülen inşaat alanına Metromall AVM ve Metromall Konutları projesi yapıldı. 

Belediye, yaptığı değişikliği satıştan önce gerçekleştirseydi, 100 milyon liradan fazla kazanç elde edecekti.

800 BİN LİRALIK DAİRELER
Söğüt İnşaat'ın, usulsüz bir şekilde elde ettiği 360 bin metrekarelik alana yaptığı proje kapsamında 200 mağazası, sinema salonları, yapı marketleri olan bir ticaret merkezi ile 144 ofislik bir iş merkezi ve 555 konutluk 4 bloktan oluşan bir konut sitesi yaptı. Yapılan AVM ise 2017 yılında açıldı. 

88 bin metrekareli otoparkın da içinde olduğu 6 bodrum katı, bir zemin katı ve bir de üst zemin katı ile toplam 8 katlı AVM’de mağaza kiraları metrekaresi 60-100 dolar arasından kiracı buldu. Konut katlarında ise, 1+1 daireler 292 bin liradan 4+1 daireler de 800 bin liradan satışa çıkarılmıştı.

ŞİRKET GÖKÇEK'İN Mİ?
360 bin metrekarelik usulsüz arazi elde eden ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın son yıllarda açtığı 8 ihalede toplamda 1,5 milyar dolardan fazla iş alan Söğüt İnşaat'ın, bizzat Melih Gökçek'e ait olduğu iddia ediliyor.