Mafya lideri Sedat Peker'in videolarında iddialar arasında Türkiye'deki uyuşturucu trafiğinin işleyişi de yer alıyordu. Bu videoların ardından konu tekrar gündeme geldi. Araştırmacı gazeteci Timur Soykan geçtiğimiz yayınlanan 'Baronların Savaşı' kitabında Afganistan-İran-Türkiye üzerinden Balkanlar'a ve Avrupa’ya uzanan eroin ticaret hattının Türkiye’deki siyasette, yargıda, bürokraside yarattığı yozlaşmayı, suçları belgeleriyle ortaya koymuştu. 

Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'a bir röportaj veren Timur Soykan, dünyadaki eroinin yüzde 90'nın Afganistan'da üretilip buradan dağıtıma çıkarıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Dünyadaki eroinin yüzde 90’ı Afganistan’da üretilip İran üzerinden Türkiye’ye, buradan da Balkanlara ve Avrupa’ya taşınıyor. Nitekim tüm dünyada yıllık yakalanan eroinin yüzde 60’ı bu hatta ele geçiriliyor. Dünyada yılda en çok eroinin yakalandığı ülke, 25 tonla İran, ikinci ülke ise yıllık yaklaşık 20 tonla Türkiye."

'EROİN TRAFİĞİNİN TÜRKİYE AYAĞINDA ORTAYA ÇIKAN PARA 150 MİLYAR TL'

Ele geçirilemeyen eroinin finansal boyutuyla da açıklamalarda bulunan Soykan, içeriden alınan bilgilere dayanılarak varılan sonuca göre yakalanan eroin, kaçırılanın sadece yüzde 10’u civarında olduğunu belirtti. Soykan, "Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 ton eroin yakalanıyor. Bu da 180 tonun yakalanamadığı anlamına geliyor. Bu trafiğin sadece Türkiye ayağında ortaya çıkan parasal karşılık da yaklaşık 150 milyar TL. Bu, ülkenin sanayi kuruluşlarının çok üzerinde bir parasal değer. Örneğin TÜPRAŞ’ın parasal değeri bile 50 milyar TL civarında olduğunu düşündüğümüzde bu akılalmaz bir para. Europol verilerine göre Avrupa’da uyuşturucu pazarı yıllık en az 30 milyar Avro. Afganistan’da uyuşturucu ticaretinden yıllık 700-800 milyon dolar gelir elde ediliyor. Türkiye ve İran’daki suç örgütlerinin yıllık geliri en az 5 milyar dolar. Dolayısıyla ortada böylesi bir para olunca, yarattığı kirlilik de aynı oranda oluyor" dedi. 

'SINIR KAPILARINDA RÜŞVET İŞLİYOR'

Bu paranın sadece uyuşturucu tacirlerine kalmadığını, konuştuğu eski bir uyuşturucu tacirinin söylediklerini aktaran Soykan, "Yani rüşvetle sınır kapılarında, bürokraside, yerel güvenlik teşkilatlarında belli bir ağ oluşturmuş olan yapılar, şebekeler uyuşturucu ticaretinden astronomik paralar kazanıyor" diyerek devletin uyuşturucuyla ilişkisini ortaya koydu ve ekledi: "Baronlara bilgi satanlar, operasyonlardan onları haberdar edenler veya yargı içinde onlara kolaylık sağlayanlar astronomik paralara boğuluyorlar."