Japonya'daki G20 Zirvesi sırasın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede Trump'ın Rusya'dan S-400 alımına karşın olumlu açıklamalarından sonra Washington yönetiminin yaptırım konusunda geri karar almayacağı belirtildi.

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer Türkiye'nin s-400 alımının sonucunda F-35 programından çıkarılması planında bir değişiklik olmadığını belirttiler.

Trump Patritoların Türkiye verilmemesi konusunda eski ABD Başkanı Barack Obamayı eleştirmiş Türkiye'ye adil davranılmadığını belirtmişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 zirvesi sonrası Trump'ın sözlerini şu şekilde yorumlamıştı. “Öyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk.”

Trump Kararı Erteleyebilir

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “ABD, S-400’ü satın alması halinde CAATSA kanunu dolayısıyla yaptırımlara maruz kalacağını, F-35 programının satın alma ve sanayi paylaşımı (unsurlarına) katılımının askıya alınması dahil son derece ciddi ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacağını Türkiye’ye tutarlı ve net şekilde belirtti” dedi.

Pentagon Sözcüsü Hava Yarbay Mike Andrews da, “Değişen bir şey yok… Türkiye’nin Rus yapımı hava ve füze savunma sistemi F-35 programıyla uyumsuzdur. Türkiye’nin iki sisteme birden sahip olmasına izin verilemez” dedi.

Erdoğan ile kişisel ilişki kuran Trump, bunlara rağmen Türkiye’ye muafiyet tanıyıp, yaptırımları erteleme yetkisine sahip. Ancak Ankarayı memnun edecek bu adım, Kongre’de Trump’ı destekleyen siyasetçilerin tepkisini çekebilir.