AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ocak ayından sonra bir kez daha Lübnanlı Saad Hariri ile bir araya geldi. Erdoğan, Hariri ile Türkiye'ye bıraktığı borcu konuştu mu bilinmiyor...

"Hariri" adı Türk Telekom üzerinden yapılan büyük vurgunla biliniyor. Lübnan ekonomik buhranla boğuştuğu günlerde para transferleriyle gündeme gelen Saad Hariri’nin Güney Afrikalı model Candice van der Merwe’ye 16 milyon dolardan fazla para gönderdiği ortaya çıkmıştı. Hariri, Lübnan'daki bu olay sonrasında istifa etmek zorunda kalmıştı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri'yi kabul etti.

Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni'nine katılan Erdoğan, ardından Vahdettin Köşkü'nde basına kapalı olarak Saad Hariri'yi kabul etti.

TÜRK TEELKOM VURGUNU NASIL YAPILDI?

► Türk Telekom’un yüzde 55’i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri’nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.

► Aynı zamanda Oger, Türk Telekom’u borçlandırmaya da başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.

► Bu arada Hariri’nin Oger şirketi, özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013’te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.

► Oger, Telekom’un çoğunluk hissesini satın aldı, satın alma parasını ödemedi, üstelik hem şirketin içini boşalttı, hem de ayrıca boğazına kadar borçlandırdı.

► Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger’e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.

► Hariri’nin Oger’i sırasıyla hem devleti, hem satın aldığı şirketi, hem de Türk bankalarını soydu.