AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin 30. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

Gezi Direnişi'ne kini hiz azalmayan Erdoğan, geçtiğimi hafta partisinin grup toplantısında "bunlar çürük, bunlar sürtük" diyerek Gezi Direnişi'ne katılan 11 milyon yurttaşa hakaret etmeye kalkmıştı. Erdoğan bu sözleri nedeniyle son dönemde gördüğü en büyük tepkiyle karşılaştı. Erdoğan'dan 'sürtük' çıkışına günler sonra savunma geldi.

"Bizim Gezi olayları konusundaki öfkemizin nedeni kişisel değil, ülkemize ağır faturaların önümüze sürülmeye başlandığı ilk hadise olmasıdır" diyen Erdoğan, 'sürtük' ifadesine ilişkinse "Biz bunlara teşhisi koyduk. Onlara bu söz neye karşılık geliyor bilmiyoruz ama dediğimiz çok açık. Mukaddesatımıza hürmetsizlik edenlere özellikle tavizsiz davrandık. Bugün de aynı hassasiyetlerle davranıyoruz. Milletimiz Gezicileri nasıl tanımlıyorsa biz de aynı sıfatları kullanıyoruz. Elebaşlarını, vandalları, polisimize kurşun sıkan şehir eşkiyalarını, yağmacıları, ibadethanelerimizi bira kutularıyla kirletenleri, aziz milletimizin iradesine kast eden darbe heveslilerini bu millet nasıl tarif ediyorsa biz de aynı şekilde tarif ediyoruz" dedi.

Erdoğan "Vandala vandal, haine hain, çapulcuya çapulcu demekten geri durmayacağız" derken "Bizim kadınlara alçakça hakaret eden belediye başkanlarını koruyanlardan alacak ahlak dersimiz yoktur" ifadelerini kullandı.