Sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek Bankacılık Kanunu'nun 'İtibarın Korunması' başlıklı 74'üncü maddesini ihlal ettiği ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamalarıyla hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Fatih Portakal, beraat etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bize yeteriz Türkiyem" kampanyası tanıtımında, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada Kurtuluş Savaşı zamanında Tekalif-i Milliye kararlarını hatırlatmasını eleştiren ve 6 Nisan tarihli paylaşımında, "Tekalifi Milliye hatırlatılıp 'zor günlerden geçiyoruz”'denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!" diye yazan Portakal hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Portakal hakkında Bankacılık Kanunu'nun 'İtibarın Korunması' başlıklı 74'üncü maddesini ihlal ettiği ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamalarıyla iddianame hazırlanmıştı.

Bugün İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Fatih Portakal katılmazken, tarafların avukatları hazır bulundu. Mahkeme, Portakal'ın, "itibarın zedelenmesi" suçundan eylemin suçun yasal unsurlarını taşımaması, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan da yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması gerekçeleriyle beraatine hükmetti.

Mahkeme kararında, söz konusu paylaşımda bankaların veya BDDK'nin hedef alındığına dair olgu bulunmadığı ve "itibarın zedelenmesi" suçunun yasal unsurlarını taşımadığı vurgulandı.

Kararda, yazılan ifadelerin onur, şeref ve saygınlığı rencide edecek boyutta somut bir fiil veya olgu isnadı ya da sövme içermediği belirtilerek, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun koşullarının da oluşmadığı belirtildi.