Umut Taştan

KHK ile ihraç edildiği için 4 yılı aşkın süredir ‘işimi geri istiyorum’ diyerek direnen Düzce Direnişçisi mimar Alev Şahin’in Yüksel Direnişi’nin 500. Gününe özel gözaltındayken bestelediği ‘Umudun Kavgası’ suç unsuru sayıldı.

Ağustos 2020’de ‘yoğun eylem yapmak’ gerekçesiyle tutuklanan ve 4 Haziran 2021’de tahliye edilen Şahin, sosyal medya paylaşımları ve Yüksel Direnişi’ne ithafen bestelediği ‘Umudun Kavgası’ nedeniyle ‘örgüt propagangası’ yapmakla suçlanıyor.

Mimar Alev Şahin'in bestelediği marşı söyleyen çocuk korosunun kırmızı fular takmış olması 'direniş simgesi' ve marşta geçen 'işimiz, ekmeğimiz, alın teri geleceğimiz için direniyoruz, direndikçe geldiler, direndikçe sardılar, joplarıyla, yargıçlarıyla, zindanlarıyla, bu kavga ekmeğin kavgası, bu kavga umudun kavgası' sözleri DHKP/C propagandası sayıldı. 

Şahin'in AKP yargısı tarafından kanser hastası çocukların anne ve babalarının tutuklanması, OHAL Komisyonu'na, KHK'lara karşı direnmenin suç olmadığını belirttiği eleştirel paylaşımları ve Yüksel Direnişinin kanalı Yüksel TV'den alıntıladığı paylaşımları da 'örgüt propagandası' sayıldı. Şahin'in 'suç' sayılan Twitter paylaşımları şu şekilde:

'ŞARKIDAN YARGILANANLAR KERVANINA KATILDIM'
‘’Yüksel Direnişinin 500. Gününe hediye olarak yaptığım bir marş vardı ‘Umudun Kavgası’ diye ve şimdi o ‘Umudun Kavgası’ yargılanıyor sözleri nedeniyle’’ diyen mimar Alev Şahin, ‘’Bunu bir çocuk korosu söylemişti. Çocukların boynundaki kırmızı fularlar örgüte bağlanmaya çalışılıyor. Bunu da Ayşe Deniz Karacagil vardı, Gezi’deki ‘kırmızı fularlı kız’ onunda boynunda kırmızı fular varmış, bu çocuklarında varmış, buradan DHKP/C propagandası yapılıyormuş. Halbuki o kız bildiğim kadarıyla PKK saflarında hayatını kaybetti’’ ifadelerine yer verdi.

Duruşmanın 2 Temmuz’da Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini belirten Şahin, şu ifadelere yer verdi:

Bunlar zorlama iddialar. Bende savunmamda kırmızının tarihçesini Mısırlılardan Orta Asya’daki Türkler’den bu yana kazandığı anlamları anlatacağım. Hangi dönemlerde hangi anlamları almış kırmızı bunları sunacağım. Yaptığım araştırmalar sonrasında zaten Türklerin simgesi falan olduğunu öğrendim, başlarında kırmızı bulunurmuş. Yargının geldiği nokta ortada, böyle bir saçma şeye karşın savunma yapmak zorunda bırakılıyorum.

Ben de artık şarkılarından dolayı yargılananlar kervanına katıldım, bu da biraz komik oldu. 2 Temmuz’da Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacak duruşma, benim şehir dışı yasağım olduğu için SEGBİS ile bağlanacağım.

Düzce Direnişçisi Mimar Alev Şahin'in 'işimi geri istiyorum' diyerek direnirken gözaltına alındığı sırada ortaya çıkan 'Umudun Kavgası' bestesinin sözleri şu şekilde:

İşimiz, ekmeğimiz
Alınteri, geleceğimiz
İçin direniyoruz
Yüreğimiz ellerimizde
Direndikçe direndik
Direndikçe bilendik
Yılmadık, yorulmadık, uslanmadık

Bu kavga ekmeğin kavgası
Bu kavga onurun kavgası
Bu kavga yarının kavgası
Bu kavga umudun kavgası

Candan öte yoldaşlarımız
Tutsak düşmüş dostlarımız için direniyoruz
İnançları bilincimizde

Direndikçe geldiler
Direndikçe sardılar
Coplarıyla, yargıçlarıyla, zindanlarıyla

Ezilen yoksul halklarımız
Talan edilmiş vatanımız için direniyorz
Sevdamız dillerimizde

Direndikçe güçlendik
Direndikçe kazandık
Öfkeyle, inatla, kararlılıkla