CHP Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, TBMM’ye sunulan ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonundaki görüşmeleri ertelenen Çay Kanunu’nu değerlendirdi. Bu Çay Kanunu ile ÇAYKUR’un tıpkı TEKEL gibi yok edileceğini belirtti.

Teklifinin özel sektörün talepleri doğrultusunda hazırlandığını kaydeden Sarıbal, “AKP iktidara geldiği günden beri ÇAYKUR’u yok etmek, çay üretimini özel sektörün talebi doğrultusunda düzenleme yapmak için çabalıyor. Bu çay kanunu da bunun için hazırlanmış durumda. AKP çayın tadını kaçırdı” dedi.

'BU KONSEY ÇAY ÜRETİCİSİNİ EZECEK'
Çay Kanunu’nun, üretici temsilcilerinin görüşü alınmadan hazırlandığını ve bu yapısı ile çay tarımına büyük bir darbe vuracağını söyleyen Sarıbal’ın şu değerlendirmede bulundu:

27 Mart 1940 yılında çıkarılan 3788 sayılı Çay Kanu'nun 11. maddesinde çay alım fiyatlarının nasıl olacağı belirtilmiştir.

Buna göre:

Her yıl kurulmak üzere;

Ziraat Odasının seçeceği iki çay üreticisi, Ticaret Odasından bir kişi, Ziraat Vekâleti bir kişi ve Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumundan bir kişi olmak üzere 5 kişilik bir heyetten oluşuyordu.

Görüldüğü gibi çiftçi ve devlet ağırlık olan bu yapı şimdi Ulusal Çay Konseyine devredilmek isteniyor. Peki, bu konseyin yapısı nasıl?

Tarım örgütlerinden (Ziraat Odası, Kooperatif veya birliklerden) iki üye, ticaret grubunu temsilen iki üye, sanayi grubunu temsilen iki üye, ÇAYKUR’u temsilen iki üye, Tarım ve Orman Bakanlığından bir üye olmak üzere 9 kişiden oluşmaktadır.

Görüldüğü gibi mevcut yapıda sanayi ve ticaret kesiminden gelenler yarı yarıya yakın bir güce sahiptir.

Bu yapı Ulusal Süt Konseyindeki (USK) gibi bir yapıdır.

USK özel sektörün belirlediği çiğ süt alım fiyatı nasıl süt üreticisini eziyorsa Ulusal Çay Konseyi de çay üreticisini ezecektir. Nasıl USK’da siyasi otoritenin baskısıyla kamu temsilcisi sanayici lehine karar alıyor ise Ulusal Çay Konseyinde alınacak çay alım fiyatlarında kamu temsilcisi yine sanayici lehine davranacaktır.

'ÇAYKUR DA TEKEL GİBİ KAPATILMAYA ÇALIŞIYOR'

Kamu elindeki yetkiyi sanayici lehine kullanılacaktır.

Yeni kanun teklifi ile çay sektörü sanayiciye teslim edilirken, ÇAYKUR’u da TEKEL gibi kapatmaya çalışmaktadırlar.

AKP bunu kim karşı yapıyor? Her seçimde kendisine yüksek oy veren seçmene karşı yapıyor. Yani diyor ki 'Siz bana oy verdiniz vermeye devam ediyorsunuz ben de sizi cezalandırıyorum.' Çiftçimizin bölge halkının artık uyanması gerekiyor.