Toplumsal Haber Merkezi

Aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı olan eski CHP Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye’deki koronavirüs normalleşme süreci ile ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

İLGİLİ - Koca'nın Türkiye için 1,56 olarak açıkladığı 'R0 değeri' nedir?

CHP’li Usluer, Türkiye’de tedbirlerin kalkması için virüsün yayılım hızında düşme olması gerektiğini belirtti. Usluer, “Tedbirlerin kaldırılabilmesi için Ro<1 olması gerekirken Türkiye’nin Ro sayısı 1,56... Son 2 gündür vaka sayısı artıyor dikkat” ifadelerini kullandı.

R0 DEĞERİ NEDİR?
Virüs bulaştırma katsayısı ya da kısa adıyla "R0" (R-naught), virüsün bulaştığı bir kişinin, virüsün ortaya çıkmadığı bir ortamda bunu kaç kişiye bulaştıracağını gösteriyor. Örneğin, R0 değerinin 2 olması durumunda enfekte bir kişinin, herhangi bir önlem alınmaması halinde, sağlıklı ve aşı olmamış kişilerin bulunduğu bir ortamda 2 kişiye daha virüs daha virüs bulaştırır.

Bilim insanları, R0 değerini bir virüsün ne kadar bulaşıcı olduğunun tespitinde kullanılıyor. Salgının ne büyüklükte bir risk yaratacağı tahmin edilmeye çalışılıyor. R0 değeri hesaplanırken vaka sayısı ve can kaybı oranının yanı sıra kuluçka ve bulaşıcılık süresi, bulaşma yolu ve yöntemi gibi etkenler de hesaplamalara dahil ediliyor. Salgınların ilerlemesine göre de R0 sayısı değişim gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), yaptığı ilk hesaplamalara göre, koronavirüsün R0 sayısı 1,4 ile 2,5 arasında gösteriliyor. Ancak hesaplamalarda mart ayında yapılan güncellemelerle, bu sayı da 2 ile 2,5 arasına çıkartıldı.

R0 sayısının 1'in altında olması virüsü taşıyan bir kişinin birden az kişiye bulaştırabileceği ve böylece hastalığın zamanla yok olacağı anlamına geliyor.

R0 sayısının 1'in üzerinde olması da bulaşıcılığın ve salgının süreceğinin işareti olarak görülüyor.