Toplumsal Haber Merkezi

ABD'de görevi Demokratlara devretmeye hazırlanan Trump hükumetinin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doğu Akdeniz konusunda da Türkiye'yi "zorbalık yapmakla" itham etmişti.

Pompeo, 15 Temmuz soruşturması kapsamında "casusluk" iddiasıyla tutuklanan ve 28 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanırken ABD'nin baskısısıyla yüzleşilen bir süreçte beklenmedik şekilde tahliye edilen Rahip Brunson'ın Beyaz Saray'daki fotoğrafını gururla paylaştı.

Pompeo, Trump yönetiminin başardıkları mesajıyla yaptığı paylaşımında, "Vatandaşlarımızı evlerine getirmek için asla ödeme yapmadık. Yatıştırma, daha fazla rehin almaya davet ediyor. Amerika'nın itibarını geri kazandık. Diktatör ve zorbalar için artık daha fazla sahte kırmızı çizgi ve para paleti yok" notunu düştü.

3 Kasım ABD seçimlerinin kaybedeni gözüken Başkan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eylül sonunda Yunanistan'ı ziyaret edip diplomatik teamüllere aykırı olarak Türkiye'yi es geçmesinin ardından, veda turu niteliğindeki yedi ülkeye ziyaretine Türkiye'yi de dahil etmiş, ama bu kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmeyi programına almamıştı. 

Pompeo'nun İstanbul'a gelip Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile görüşmesi Ankara-Washington hattında krize yol açmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı'nın sadece İstanbul'da Fener Patriğini ziyaret kararının yarattığı ihtilafı, Bloomberg haberleştirmişti.

Bir Türk yetkili, Çavuşoğlu'nun Ankara davetini reddeden Pompeo'nun Türk mevkidaşından kendisiyle görüşmek için İstanbul'a gelmesini istediğini söylemişti.

ÖZGÜR ÖZEL HEDEF OLMUŞTU
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın muhalefete yönelik "beşinci kol" ifadesine tepki göstermiş "beşinci kol" terimini ilk kullanan kişinin İspanya diktatörü Franco olduğuna işaret etmiş ve Erdoğan'ı "Franco özentisi diktatör bozuntusu" sözleriyle eleştirmişti. Bu sözleri üzerine iktidar kanadı dört bir koldan CHP'li Özel'i hedef almıştı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'lejyonerlik' ile suçlamış "18 yıldır girdiği her seçimde aziz milletimizin şerefli oylarıyla, alnı ak bir biçimde iktidar olan sayın Cumhurbaşkanımıza "diktatör" ifadesini yakıştıranlar, ya satılmış bir zihniyetin siyasi bezirgânları ya da dış mihrakların kirli ajandalarını uygulayan siyasi lejyönerlerdir." ifadelerini kullanmıştı. 

Bir diğer AKP'li isim Ömer Çelik de Özel'i hedef almış, "Milli irade düşmanı bir şahıs Cumhurbaşkanımıza diktatör diyerek yine demokrasi sınavından çakmış, faşistlik sınavından geçer not almış. Defalarca seçim kazanmış Cumhurbaşkanımıza “diktatör” demek 5. kol faaliyetidir" açıklamalarında bulunmuştu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisi için ‘diktatör’ diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e 250 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "diktatör" demesiyle başlayan tartışma günlerce sürmüş ve sert eleştirilerde bulunulmuştu.

Aynı tepkiler Erdoğan'a diktatör ve zorba göndermesinde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da gösterilecek mi, AKP kanadı bu ifadelere bir cevap verecek mi? soruları merak konusu oldu.