CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, 4 yıldır zarar eden Çaykur’un işletme kapasitesini geliştirmek yerine reklam ve fuarlara yaptığı harcamaları eleştirdi. Gökçel, “Çaykur reklama gelince har vurup harman savuruyorken çiftçiyi özel sektöre muhtaç bırakıyor” açıklamasını yaptı.

'ÇAYKUR ÇİFTÇİYİ ÖZEL SEKTÖRE MUHTAÇ BIRAKIYOR'
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Varlık Fonu’na devredilen Çaykur’un reklam ve fuar bedellerini eleştirdi. Gökçel, “Çaykur çöküşünü reklam yaptı” açıklamasını yaparak “Türkiye gibi dünyanın en çok çay tüketen ülkelerinden birinde her yıl Çaykur milyonlarca lira reklama ayırıyor. Çaykur reklama verdiği önemin yarısını çiftçiye verse kimse toprağını ekmekten vazgeçmezdi. Çaykur reklama gelince har vurup harman savuruyorken çiftçiyi özel sektöre muhtaç bırakıyor” dedi.

Çaykur'un devlete ait bütün hisseleri, 4 Şubat 2017'de Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmıştı.

Gökçel’in açıklaması şu şekilde:

'REKLAM VE FUARLAR İÇİN 935 MİLYON LİRA HARCAMA YAPILMIŞ'

Çaykur 2016’da kar eden bir kuruluşken Varlık Fonu’na devredildikten sonra her yıl zarar açıklamaya başladı. 2017 yılında 267 milyon zarar açıkladılar. Bir önceki yıla göre yaklaşık 350 milyon liralık bir değişim söz konusu. Bu zarar ettirme politikası bugün hala devam ediyor. 2019’da reklam ve fuarlar için 935 milyon liraya yakın harcama yapılmış.

'ÇAYKUR’UN REKLAMA PARASI VAR, ÇİFTÇİYE YOK'

Türkiye gibi dünyanın en çok çay tüketen ülkelerinden birinde her yıl Çaykur milyonlarca lira reklama ayırıyor. Çaykur reklama verdiği önemin yarısını çiftçiye verse kimse toprağını ekmekten vazgeçmezdi. Çaykur reklama gelince har vurup harman savuruyorken çiftçiyi özel sektöre muhtaç bırakıyor. Reklama gelince Çaykur’un parası var ama çiftçiye gelince yok.

'ÜRETİCİNİN GÖZÜNDE İTİBARI KALMADI'

İktidar tarımı bitirdiği gibi yarım asırdan daha büyük kurumlarımızı da zarar ettirerek yok etme peşinde. Çaykur’un marka değeri de üreticinin gözünde itibarı da kalmamıştır. Liyakatten uzak kişiler Çaykur’u zarar ettirmiştir.