Bakırköy Belediyesi, pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına ithafen heykeltıraş Dilşad Akçayöz tarafından yapımı tamamlanan Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. 

Açılışa İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

İmamoğlu, burada yaptığı açıklamada yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında yaşanan artış nedeniyle "Bu kentin bizim danışma kurulumuza göre üç hafta kapanmasının ve sonrasında kademeli bir şekilde toplumsal hayata dönüşün şart olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Bir belediye başkanının kapanma kararı almalıyız demesi zor bir şeydir fakat ben bunu demekle mesulüm’’ dedi.

Zuhuratbaba Mahallesi, Dr. Tevfik Sağlam Caddesi’nde Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısına inşa edilen anıtın açılış törenine aynı zamanda Bakırköy Belediye başkanı Bülent Kerimoğlu, CHP YDK üyeleri, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, sağlık odası temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"Sağlık emekçilerimiz bir kahramanlık destanı yazıyorlar" 

Anıt açılışında konuşan İl Başkanı Kaftancıoğlu; sözlerine Nazım Hikmet’in Yaşamaya Dair adlı şiirine atıfta bulunarak başladı. Ne demişti Nazım Usta ‘‘Beyaz gömleğinle bir laboratuvarda insanlar için ölebileceksin. Hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için. Hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken. Hem de en güzel en gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin halde…’’

Salgının tüm dünyayı esir aldığı bir dönemde Nazım Usta’nın şiirinde anlattığı gerçekliği en acı ve çıplak haliyle yaşıyoruz hep birlikte. Ölüyorlar yaşatmak için. Doktorlarımız, eczacılarımız, diş hekimlerimiz, hemşirelerimiz, teknisyenlerimiz, sağlık çalışanlarımız ölüyorlar bir bir. Öyle kahraman olmak için değil. İşlerini olması gerektiği gibi yaptıkları için. Kahraman olmak için ölmüyorlar ama kahramanlık destanı yazıyorlar.

Bizler mesleğe başlarken Hipokrat yemini ederiz. Hipokrat yemininde kendi ölümümüzü bile göze alacak şekilde insanlığa karşı bir adanmışlık vardır. Kahramanlık destanı yazdıran ya da bu durumu bir kahramanlık destanı haline getiren tam olarak budur.

Bugün böylesi anlamlı bir günde Sağlık Çalışanları Anıtı’nı açarken kendimize ‘‘kahramanlık destanı yazan sağlık emekçilerine karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyor muyuz’’ diye de sormamız lazım. Siyaset kurumunun, devletin, iktidarın ve toplumun bunu düşünmesi lazım’’ şeklinde konuştu.

"Sorumluluğumuz bugünün kahramanlık destanını gelecek kuşaklara aktarmaktır"

 CHP olarak sağlık emekçilerinin her zaman yanında olduklarını vurgulayan Kaftancıoğlu, ‘‘Kahramanlık destanı yazanlara karşı sorumluluğunu yerine getirmek demek Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu gibi sağlık çalışanlarının hakkını koşulsuz şartsız vermek demektir. Bu sorumlulukları yerine getirmek demek Ekrem İmamoğlu gibi sağlık çalışanları ölürken koşulsuz şartsız onların şartlarını iyileştirmek için ‘‘ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı’’ deyip birkaç saat içinde karar alabilmek demektir.

Kahramanlık destanı yazanların yanında olduğumuzu hissettirebilmek için ilçe belediyelerimiz gibi, ‘‘bizim önceliğimiz vatandaşın sağlığıdır, ne gerekiyorsa yapmamız lazım’’ deyip gereğini yapmak demektir. Üyesi olmaktan onur duyduğum Türk Tabipler Birliği’ni terörist ilan etmekle ya da aklın ve bilimin önerdiğini görmeden afili bir şekilde birkaç cümle sıralamak sağlık emekçilerinin kahramanlık destanını yok saymaktır.