Toplumsal Haber Merkezi

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi son günlerde AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından yapılan Hayvan Hakları Yasası ile ilgili açıklamaların ardından endişelerine dair açıklama yaptı. Taslağın hayvanların haklarını gözetmeyen, esneten bir yasa taslağı olduğunu belirtilen açıklamada “Gerçekten hayvanların haklarını koruyacak bir yasa istiyoruz” denildi.

Açıklamada 2011’de dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis’e gönderilen yasa taslağının hayvan hakları savunucuları tarafından “Ölüm Yasası” olarak anıldığı ve kitlesel eylemlere sebep olan bu taslağının tepkilere rağmen 2014 yılında Çevre taslağın tarafından onaylandığı hatırlatıldı.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, “Kamuoyunun büyük tepkisine neden olan böyle bir taslak üzerinden yapılan bir yasa çalışması, 2019 yılında kurulan ve yaklaşık bir yıl boyunca Türkiye’de yaşanan hayvan hakları ihlallerini enine boyuna değerlendiren ve Ocak 2020’de Meclis’e raporunu sunan TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’nun bir yıllık emeğinin ve biz hayvan hakları savunucularının yıllar süren mücadelesinin çöpe gittiğini düşündürüyor” dedi.

Açıklamada yasada karşı çıkılan maddeler ve nedenleri şöyle sıralandı:

  •  Zengin’in açıklamalarına göre meskende 3 hayvandan fazla hayvan barındırılamayacak. Hayvana tecavüz suç kapsamına alınmayacak, tecavüze bazı düzenlemeler getirilecek. 2018 yılında Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı taslakta hayvana tecavüz suç kapsamına alınmıyordu, tecavüze 2 bin TL idari para cezası öngörülüyordu. AKP’li milletvekilleri bu maddenin tepki çekeceğini gayet iyi biliyor. Buna rağmen böyle bir madde önermeleri toplumun isteklerine kulaklarını tıkadıklarını gösteriyor.


HAYVANA ŞİDDETE HAPİS CEZASI YOK

  • Hayvan öldüren biri 6 aydan 4 yıla, hayvana eziyet eden biri 6 aydan 3 yıla, hayvan dövüştüren biri 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Hayvana şiddete hapis cezası denilerek müjdelenen bu öneriyle failler cezaevine girmeyecek, cezaları ertelenebilecek, para cezasına çevrilebilecek. Tüm bu durumların önüne geçmek için talebimiz doğrultusunda cezaların alt sınırı 3 yıldan başlatılmalı. Bu taslak yasalaşırsa failler teşvik edilmeye devam edecek.

  • Yeni yunus parklarının açılmasına izin verilmiyor ancak mevcut tesisler kapanmıyor, bu tesisler için bazı düzenlemeler getiriliyor. Bizler mevcut 10 yunus parkı faal olduğu sürece bu zulmün bitmeyeceğini ve hayvanlar için değişen bir şey olmayacağını söylüyoruz.


HAYVAN ÜRETİMİ VE SATIŞI BİTMİYOR

  • Petshoplarda hayvan satışının yasaklanacağı söylense de bu hayvanların hangi türler olduğu belirtilmiyor. Ancak yüksek ihtimalle komisyon raporunda da tavsiye edildiği gibi petshoplarda sadece kedi, köpek satışı yasaklanıyor.


İnisiyatifi açıklamayı “Yıllardır beklediğimiz bu yasa hayvanlar için ölüm anlamına geliyor. Hayvanların haklarını gözetmeyen, her fırsatta bu hakları gasp etmeye ya da esnetmeye çalışan yasa taslaklarından bıktık! Gerçekten hayvanların haklarını koruyacak bir yasa istiyoruz” ifadeleri ile sonlandırdı.