Toplumsal Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunmuş ve ’milli çıkarlar uğruna’ gizlediğini itiraf ettiği gerçek verilerin paylaşılacağını belirtmişti. Koca yaptığı açıklamada "vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Fahrettin Koca’dan beklenmeyen bu çıkış ve açıklanan veriler Sağlık Bakanlığı’na yurttaşların güvenini iyice sarstı. Vaka sayısının resmen 30 bin olarak açıklanmasıyla günlük koronavirüs tablosu yeniden merak edilen bir gündem başlığı haline geldi. 

İZAHI MÜMKÜN OLMAYAN GRAFİK
Öte yandan, Türkiye'de salgının durumunu merak eden ve ülkedeki güncel gelişmelerden haberi olmayan bir kişi, Google'da bununla ilgili araştırma yaptığında karşısına çıkan ilk şey izahı mümkün olmayan bir grafik. Çünkü salgının başından beri dünyanın hiçbir ülkesinde böyle çarpıcı bir artış yaşanmadı. 

25 Kasım 2020 tarihinde 6 bin 814 olarak açıklanan günlük vaka, 26 Kasım'da 'toplam vaka' haliyle 29 bin 132 olarak açıklandı. 27 Kasım'da ise bu sayı 29 bin 845'e yükseldi. Bu akşam açıklanancak günlük tabloyla ise vaka sayısının 30 bini geride bırakacağı tahmin ediliyor.

Hal böyle olunca da gelişmeleri bilmeyen birinin idrak etmesi güç olan şöyle bir grafik ortaya çıkmış oldu:

Google'a 'Covid Türkiye' yazınca çıkan tablo sosyal medyanın gündeminde