Toplumsal İstanbul

TKP tarafından İstanbul Kartal'da "Erteleme, oyalanma, azıyla yetinme! Şimdi sosyalizm zamanı" sloganıyla düzenlenen miting için binlerce yurttaş Kartal Meydanı'nda toplandı. Oldukça coşkulu geçen mitingde konuşma yapan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "Biz elbirliğiyle sizlerden alacağımız güç ve enerjiyle Türkiye'de üçüncü bir cepheyi kuracağız. Türkiye'de yurtseverlerin, emekçilerin, laiklerin sesi daha gür çıkacak. Yalnız olmadığımızı biliyoruz, yalnız yürümeyeceğiz" derken, "Gelin siz de bu mücadelenin parçası olun, eğer hâlâ TKP saflarında değilseniz. Biz Türkiye'nin geleceğiyiz" çağrısında bulundu.


Güncelleme

Fatih Mehmet Maçoğlu ve Orhan Aydın'dan sonra TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan kürsüye çıktı. Okuyan, komünistler ve komünizm hakkında halka düzen politikacıları tarafından söylenen yalanlarını sıralayarak şunları söyledi:

"Onlar insan kılığında şeytandır. Onlarla konuşmayın çok zekidirler, sizi yalanlarla ikna ederler. Komünistlerin maskesini indirmek vatandaşlık görevidir" dediler.

Bir ilacımız var bizim, şırınga ettik mi insana istediğimizi söyletiriz… Haylazlık yapan çocuğu devlerle, öcülerle, hayaletlerle korkutur gibi. Şeytan olmuşuz. 

Ahtapot, örümcek, vampir….

Açar mısınız maskelerinizi…. Biz kimiz? Biz Nâzım Hikmetiz, Biz Gagariniz, biz geçenlerde yitirdiğimiz Yunanlı besteci Theodarakisiz, biz milyonlarca yaratıcıyız, biz Türkiyenin dört bir yanındaki aydınlık insanlarız.

'KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN İKİ KATI AÇLIKTAN ÖLÜYOR'

Komünizmle mücadele dernekleri kurmuşlar. Hepsi orada… Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Recai Kutan, Turgut Özal, Fethullah Gülen…

1955’te 6-7 Eylül olaylarını da komünistlere yıkmaya kalktılar. Hitler de hükümet binasını komünistler yaktı demişti.

"Camiye alkolle girdiler", "camileri yaktılar"... Yahu hiç mi bitmez yalanınız?

'Koç’un aylık cirosu yaklaşık 5 milyon asgari ücretlinin maaşına eşit'

Türkiye'de artan sömürüye işaret eden TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, şöyle konuştu

Koronadan ölenlerin iki katı açlıktan ölüyor. Ben şu konuşmaya başladığımdan bu yana dünyada yaklaşık 150 kişi yaşamını yitirdi. 

Koç’un aylık cirosu yaklaşık 5 milyon asgari ücretlinin maaşına eşit. Koç'a taktınız diyorlar. Koç memlekete taktı!

Türkiye'de en zengin yüzde 1’imiz toplam servetin yüzde 55’ine sahip.

Nasıl oluyor? Kaç ikizdere yağmalandı, kaç akarsu? Kaç kamu işletmesi yağmalandı? Kaç işçi öldü, kaç kişi yoksulluk ve çaresizlikle intihar etti… Kaç kişi köle gibi çalışırken hastalandı… Kaç kişi?

Bu sorular sorulmasın diye ver gazı, ver yalanı, ver milliyetçiliği birbirlerine düşsünler, ver dinciliği bilimden, akıldan uzak dursunlar…

'İşçi sınıfı iktidara geldiğinde sömürü yasak olacak'

Türkiye'de iktidara geldiğimizde, işçi sınıfı iktidara geldiğinde sömürü yasak olacak…

Savaş propagandası yasak olacak, ırkçılık yasak olacak.

Bütün sanayiyi, akarsuları, yeraltı yerüstü zenginliklerimizi, kıyılarımızı, bankaları devletleştireceğiz, toplumun malı olacak.

Emperyalist kurumlardan çıkacağız, yabancı askerler defolup gidecek.

Başka.... Din işleri siyasetten ayrılacak, insanların ibadetine kimse dokunmaz ama siyasette kimse ellerini açıp şov yapamayacak.

Önümüzde bir mücadele dönemi var, herkes vaatte bulunuyor. Herkes "ben" diye vaatte bulunuyor. Biz "ben" demeyiz, "biz" deriz.

Ama o bol keseden konuşanlara sorular soracağız.

İşsizliği çözecek misin, ücretler ne olacak? Sömürü sürecek mi? Piyasa ekonomisi sürecek mi?

KOMÜNİSTLER DİYOR Kİ: HERKESİN İNSANCA YAŞAYACAĞI BİR EVİ OLACAK

Komünistler sizin elinizden evinizi, arabanızı alacak diyorlar. Yalan. Komünistler diyor ki herkesin evi olacak, insanca yaşayacağı evi olacak. Ama 50 tane evi olan da kusura bakmasın, onları kira toplama zahmetinden kurtaracağız.

Soracağız... NATO’dan çıkacak mısınız?  ABD üsleri ve yabancı askerler yollanacak mı? Bizim yanıtımız belli, defolup gidecekler.

İMAM HATİPLERİ KAPATACAĞIZ

Laiklik… Zorunlu din dersleri kalkacak mı? Ellerini havaya kaldırıp din istismarcılığı yapan, dualarla devlet yönetenler yargı açılışında elleri havaya kaldıranlar yargılanacak mı? Sorularımız açık, lafı eveleyip gevemelesinler. Biz imam hatipleri kapatacağız. Hiç kimsenin çocuğu din eğitimi almaya zorlanamaz, laiklik bunu gerektirir.

Bunlar din düşmanı diyorlar. Türkiye Komünist Partisi'nde başı açık kapalı yoldaşlarımız var. Nasıl oluyor? Biliyorlar çünkü dini kullanmayız, din istismarı yapmayız. Biz özgürlüklere gerçekten sahip çıkanlarız, komünistleriz. 

TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ BİR CEPHEYİ KURACAĞIZ

Türkiye Komünist Partisi bundan bir süre önce yalnız olmadığımızı biliyoruz diye bir cepheleşme çağrısı yaptı. Bu nedir? Ben burada saydığımız şeyleri tekrar ettim, sömürüye, emperyalizme, dinciliğe karşı olmak, bağımsızlıktan, emekten ve laiklikten yana olmak. Kırmızı çizgilerimiz bunlar, buralarda en ufak bir taviz vermeyiz.

Bunları savunan yalnız biz değiliz, dostlarımız var. Onlar da burada, onlara da merhaba. Biz elbirliğiyle sizlerden alacağımız güç ve enerjiyle Türkiye'de üçüncü bir cepheyi kuracağız. Türkiye'de yurtseverlerin, emekçilerin, laiklerin sesi daha gür çıkacak. Yalnız olmadığımızı biliyoruz, yalnız yürümeyeceğiz.…

BİZ TÜRKİYE'NİN GELECEĞİYİZ

Biz bir aileyiz, yalana, sömürüye karşı mücadele eden, büyüyen bir aile. Bu çorbada tuzum olsun diyen herkesi bu parti saflarına çağırıyor. TKP 101. yaşında büyük bir özgüvenle hareket ediyor, yaygınlaşıyor, büyüyor. Gelin siz de bu mücadelenin parçası olun, eğer hâlâ TKP saflarında değilseniz. Biz Türkiye'nin geleceğiyiz.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'ın ardından sahneye tiyatro sanatçısı Levent Ülgen ve Yapıcılar çıktı.

Sonrasında hep birlikte sanatçı Gülcan Altan ile birlikte "Omuz Ver" şarkısı söylendi.


Güncelleme (18:22)

Fatih Mehmet Maçoğlu'nun ardından tiyatro sanatçısı Orhan Aydın sahneye çıktı. Aydın, sahneden geçtiğimiz haftalarda yaşamını yitiren usta sanatçı Ferhan Şensoy'u andı.

Aydın, "Biz Ferhan'la aynı yaşamın izini sürenleriz" derken, Ferhan Şensoy'un gücünü emek mücadelesinden aldığını vurguladı. Aydın, Ferhan Şensoy'un faşizme, yobazlığa karşı yazdığını, oynadığını, mücadele ettiğini ve asla boyun eğmediğini vurguladı.


Güncelleme (17:55)

Kartal Mitingi'nde konuşan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Biz diğerlerine benzemeyiz, halkımıza yalan söylemeyiz. İşçilerin söz sahibi olmadığı bir dünya, bir iktidar bizim değil" dedi.

Yoksulluğun giderek arttığını, sömürünün gittikçe yoğunlaştığını ifade eden Maçoğlu,"Emeğimizi sömürenlere karşı sosyalizmi kuşanma zamanı" diye konuştu. Maçoğlu, "artık sosyalizm zamanı" derken, "tam zamanı, sosyalizm kazanacak, ezilenler, işçiler kazanacak, biz kazanacağız" ifadesini kullandı.


Mustafa Suphi ve yoldaşları tarafından 10 Eylül 1920'de kurulan Türkiye Komünist Partisi (TKP), kuruluşunun 101'inci yılını kutluyor. Siyasi hayatı boyunca onlarca operasyona, saldırıya ve tutuklama dalgasına maruz kalan ama verilen mücadelenin sonucunda 2002 yılında 'yasal parti' statüsünü alan TKP, bu yıl İstanbul Kartal’da "Emekçi halkın çaresiz bırakılmasına izin vermeyeceğiz" mesajıyla miting düzenliyor.

Tüm yurttaşlara çağrıda bulunan TKP Merkez Komitesi mitinge ilişkin yoldaşlara mektup yayınladı.

101 yıldır bu topraklarda halkın kurtuluşuna inanan, bunun için birlik olan, mücadele eden emekçilerin, gençlerin, aydınların örgütlü gücü olan TKP, halkın umuda, bu karanlıktan çıkmak için bir araya gelmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting ise bunun ilk adımı oldu. 

İstanbul'un dört bir yanından yurttaşlar TKP'nin Kartal mitingine gitmek için toplanmaya başladılar. Otobüslerle miting alanına giden yurttaşlar sloganlar eşliğinde yolcuğa devam etti.

Yurttaşlar 'Yaşasın Türkiye Komünist Partisi' sloganı atarak 'boyun eğme' ve TKP bayraklarıyla miting alanında toplanmaya başladılar.

Miting alanında 'Yağma yok sosyalizm var' sloganı atılmaya başlandı.

Komünist LGBTİ'ler de bayraklarıyla miting alanında yerini aldı.

'Asalakların saltanatını yıkacağız!' ve 'Her şey ateş pahası... Patronlar kapı dışarı' pankartları açıldı

TKP Merkez Komitesinin yurttaşlara yayınladığı mektup: