Türkiye'de çok sayıda tutuklu ve tutuklu yakının maruz kaldıklarını belirttikleri "çıplak arama" uygulaması hakkında AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin "Ben Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yıllardır yaşanan bu sorun, HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından bir kez daha gündeme getirildi. Emniyette, cezaevlerinde çıplak aramaya maruz kalan kadınlar gerek mektup gerekse mesaj yoluyla yaşadıklarını çıplak aramaları ve tacizleri Gergerlioğlu'na anlattılar. 

Gergerlioğlu tarafından paylaşılan bu açıklamalar ,yurttaşların büyük tepkisini çekti. Adalet Bakanlığı, konuya ilişkin verilen soru önergelerine sessiz kalırken, ilk yalanlama AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'den gelmişti. Zengin, Gergerlioğlu'nu Meclis'i 'terörize' etmekle suçlarken, bir yandan da Baroların raporları ile bir çok defa kanıtlanmış olan çıplak arama için 'inanmıyorum' demişti. Zengin, "Yok böyle bir şey. Bir milletvekilinin adı üzerinden bunu söylemek istemem ama Ömer Faruk Gergerlioğlu kadar ben Meclis’i terörize eden başka bir milletvekili görmedim" açıklamasında bulunmuştu.

TANIKLAR ANLATIYOR
Çıplak arama, taciz gibi insanlık onurunu kırıcı uygulamalara maruz kalan kadınlar AKP'li Zengin'in açıklama sonrası sosyal medya hesaplarından tepkilerini göstermeye başladı. #ÇıplakAramayaSessizKalma başlığı altında tepkilerini dile kadınlardan bazıları maruz bırakıldıkları bu uygulamaları anlattı. 

Bu kadınlardan biri HDP Gençlik Meclisi üyesi Newroz Gülen'di. Yeni Yaşam gazetesinde yer alan haberde Gülen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama ile işkenceye maruz kaldı. HDP'li Gülen'in yaşadıklarını aktaran Fatma Kılıçarslan, gardiyanların tarafından Gülen'e çıplak arama yapılmaya çalışıldığı ve onun da buna direndiğini aktardı. "Sokakta taciz edildiğiniz zaman ne hissediyorsanız çıplak aramada da aynı şeyi hissediyorsunuz” diyen Gülen, devamında şöyle dedi: “Bunu kimseyle paylaşamıyorsunuz. Sessiz kalıyorsunuz. Bu da sizde tahribatlar yaratıyor. Artık insanlar bunun olmaması gereken ve insan haklarına aykırı bir durum olduğunu dillendirmeye başladı. Son günlerde de insanlar bunu sürekli teşhir ediyorlar. Bu uygulamanın yapılmadığı hiçbir cezaevi kalmadı. Biz de görüşe gittiğimiz zaman bu tacize maruz bırakılıyoruz" ifadelerini kullandı.

BİNLERCE KADIN YAŞADIKLARINI ANLATIYOR
Konuyu Meclis ve kamuoyu gündemine taşıyan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bulundu. Yapılanların onur kırıcı olduğunu belirten Gergerlioğlu, insanların utanma duygusunun hedef alındığını kaydetti. 

“İnsanları çökertmeye çalıştırıyorlar. Gelişmiş elektronik cihazlarla, tenine dokunmadan aranabilecekken, tüm iç çamaşırlarının indirilerek ‘otur kalk’ işkencesi yapılıyor" diyen Gergerlioğlu "Adet gören kadınların petlerinin incelenmesi gibi aşağılık ve insanlık dışı muamelelerle kadınların onurlarına yönelik bir muamele var. Kadınlar utanç, korku ve şaşkınlık içinde kalıyor. Ayrıca ruhsal travmalar yaşıyor. Aylarca ve yıllarca bunu unutamayan onlarca kadınla konuştum. Çok sarsılmış ve üzülmüş bir haldeydiler. Anlatırken elleri ve ayakları titriyordu, ağlayarak anlatıyorlardı. Bu kadar ağır bir travma nasıl yaşatılır? Tüm bu muameleler inkâr ediliyor. Öfkelenmemek mümkün değil. Binlerce kadın bize bunu anlatıyor, tüm yetkililer inkâr ediyor” ifadelerini kullandı.