Toplumsal Haber Merkezi

Ücretsiz olduğu iddia edilen ilk doz Sinovac aşılarına 12 milyon dolar ödenmesiyle ilgili Meclis’te tartışmalar devam ediyor. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, aracı firmanın Coronavirus aşısına ilişkin fatura ettiği 12 milyon doları Meclis gündemine taşıyarak "Açık seçik yakalandınız. Neresinden baksanız tutarsızlık var. Ticari sır kavramının arkasına saklanamazsınız" dedi.

Aşıya ilişkin tüm süreçlerin aydınlatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulan Meclis araştırma önergesi üzerine konuşan Emir, “Devlet Malzeme Ofisi, ücretsiz girdiğini belgesiyle ispatladığımız 1 milyon doz aşı için herhangi bir ödeme yaptı mı, bir fatura kesildi mi?” diye sordu. Cevabı vermesi gerekenin Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü ve onun bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanı olduğunu söyleyen Emir, onların yerine Sağlık Bakanı’nın cevap verdiğini söyledi. Sağlık Bakanı’nın verdiği cevabın da yetersiz olduğunu söyleyen Emir, Sağlık Bakanı “Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürüne sormuyor, Hazine ve Maliye Bakanına sormuyor, kendisi bildiğini söylemiyor, Sinovac firmasından getirttiği belgeleri gösteriyor.” diye konuştu. Bakan’ın gösterdiği belgenin kağıt parçasından öte bir anlamı olmadığını söyleyen Emir, Bakan’ın inandırıcı olmak için böyle bir belge göstermek ihtiyacı hissettiğini söyledi.

BAKAN’IN GÖSTERDİĞİ BELGEDE PATATES BASKI VAR
"Bakın, garip olan, sanki bunda patates baskı bir mühür kullanılmış. Niye? Çünkü eğer bu Çin'de üretildiyse, Çin'de üretildiyse gerçekten bu belgeler Türkçesini niye üretiyorlar, zaten İngilizcesini yazmışlar? Böyle akılsızca bir şey olur mu? Neresinden baksanız tutarsız ve bir bakana yakışmayacak derecede bizce yanlış bir işlem.

‘ARACI FİRMAYA KOMİSYON ÖDEDİNİZ’
12 milyon doların ne karşılığı ödendiğini soran Emir, bu 12 milyon doların aracı firma komisyonu olduğunu söyledi.

Ödedikleri komisyonu, ticari sır bahanesiyle saklamak istediklerini söyleyen Emir, “Ticari sır, 83 milyonun sağlığı söz konusu olduğunda, tüyü bitmemiş yetimin hakkı söz konusu olduğunda, halkımızın her bir kuruş vergisi söz konusu olduğunda geçerli olamaz.” diye konuştu.

‘KİME KAÇ PARA VERİYORSUNUZ AÇIKLAYIN’
Emir konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Firma diyor ki: ‘Biz, sorsalardı söylerdik. Gümrük memurlarından bunu almalarına gerek yoktu.’ Bakan diyor ki: ‘Bir telefon etseydiniz söylerdik.’ Ben bu Meclis kürsüsünden, Meclis'te soru önergesi vererek… Arkadaşlarımın, hepimizin dilinde tüy bitti, aylardır soruyoruz: Sözleşme yaptınız mı? Sözleşmeyi kiminle yaptınız? Sözleşme üzerinde aşının birim fiyatı kaç lira? Aşı bize kaç liraya mal oluyor? Nasıl, hangi partiler halinde gelecek? Bir gram cevap gelmedi, bir gram. Sonra da yakalanınca ‘Sorsaydınız söylerdik’ diyorsunuz.