Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve 1500 yıllık tarihe sahip olan Ayasofya, 1453’te camiye, 1935’te ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kararıyla müzeye dönüştürülmüştü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya’nın ibadete açılmasının ‘siyasi boyutu’ olduğunu söylemiş ve 24 Temmuz 2020 tarihinde ise müze statüsünden kaldırılıp resmen ibadete açılmıştı.

Ayasofya’nın müzeden camiye çevrildikten sonra gördüğü zararlar ise Türkiye’nin gündemine oturmuştu. İmparatorluk Kapısındaki tahribat sonrası Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yaşar bir görevlinin kendisine, “İnsanlar burayı kutsal sayıyor, hatta bazıları oradan parça koparıp ağızlarına atıyor” dediğini aktarmıştı. Ayasofya’da yaşanan diğer bir skandal ise arkeolog ve fotoğrafçı Ömer Faruk Yavaşçay’ın paylaşımı sayesinde duyulmuştu. Yavaşçay’ın paylaşımında su haznesinin kırılıp insanların içine ayakkabı koyduğu görülmüştü.

Ayasofya’daki problemler ise hala bitmiş değil…

Gerçek Gündem’e konuşan ve önceden Ayasofya’daki pek çok problemin çözülmesini sağlayan arkeolog ve fotoğrafçı Ömer Faruk Yavaşçay, Ayasofya’daki pek çok soruna değindi.

KÂBE TASVİRLİ ÇİNİ PANO NEREDE?
Ayasofya’nın arka kısmındaki çini tablodaki Kâbe tasvirinin kayıp olduğunu söyleyen Yavaşçay, yetkililerin bu konuda derhal bir açıklama yapmaları gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Ayasofya’nın içinde ünlü Kutsal topraklar çini panosunun en önemli parçası olan Kâbe kısmı kayıp. Cami olmadan önce de o kısım yoktu. Kâbe’nin olduğu çini pano uzun zamandır yok ve nerede olduğu bilinmiyor. Yerine çiçek desenli pano konmuş, zaten yakından bakınca da bir gariplik olduğu görünüyor. Ayasofya’nın çoğu yerinin kapalı olması gibi orası da kapalı, bence insanların görmemesi için kapatılmış. Bunun en kısa zamanda açıklanması gerekiyor.