TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri töreninde yaptığı konuşmasa Türkiye’nin ABD ve Çin’den sonra koroanvirüs konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, “Salgın henüz ülkemiz sınırlarına dayanmadan kurduğumuz TÜBİTAK Covid-19 platformu ile adeta bir bilim seferberliği başlattık. Bu platformlardaki 436 araştırmacımız aşı ve ilaç geliştirme odaklı 17 proje yürütüyorlar” diye konuştu. 

Yerli aşı çalışmaları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Şu anda üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Mevcut inaktif aşılarından daha aktif olma potansiyeline sahip bir aşımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız'' dedi.

‘ÖNCEKİ ZAMANLARDAKİ KISIR BAKIŞ AÇISI…’

“Kısır ideolojik bakış açılarıyla eğitim öğretim sistemimiz üzerinde kurulan tüm bariyerleri kaldırdık” diyen Erdoğan, kendini geliştirmek isteyen her öğrenciye imkan sağladıklarından bahsederek, “Önceki zamanlarda kısır bakış açılarıyla eğitim sistemi üzerine kurulan bariyerleri kaldırdık” ifadesini kullandı.

“Bir ilimin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir. Gerekli olan faydalı hale gelmesidir” diyen Erdoğan sözlerinin devamında şunları kaydetti:

Sizlerin ortaya koyduğu bilimi özgün kılan da işte bu hassasiyettir. o yüzden faydasız ilimden Allah’a sığınırız. Kendinizden feragat ederek yürüttüğünüz hayatınızı adadığınız çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa o zaman şöyle oturup ne yaptığımızı bir düşünmemiz lazım. Her medeniyet kendi teknolojisini her teknoloji kendi kültürünü ve değerini belirler. Bilim ve teknolojiyi yıkıcı bir yük olarak gören ve diğerlerine üstünlük kurmak, bir sömürü aracı olarak kullanan ülkeler var.

 TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde henüz üretilmemiş ve üretiminin ne zaman sonlanacağı belli olmayan yerli aşıya ilişkin ''Bu aşılar yurt dışında çalışılanların benzeri değil, virüse karşı etkinliği ve güvenilirliği daha yüksek aşılar olacaktır'' ifadelerini kullandı.