Toplumsal Dış Haberler

Bloomberg: Erdoğan olağanüstü toplantıya çağırdı; Ajans France-Presse: Türkiye amiralleri eleştirdi; Haaretz: Eski darbeleri andırıyor; Fethullahçı çete: Hükümet yetkilileri sert yanıt verdi; Reddit: İstanbul Kanalı, Süveyş Kanalı'na benziyor

BLOOMBERG: ERDOĞAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
ABD merkezli Bloomberg haber sitesi, yurtsever amirallerin bildirisini ve sonrasındaki gelişmeleri “Erdoğan, eski amirallerin meydan okumasından sonra kabineyi toplantıya çağırdı” diye haberleştirdi. Haber içeriğinde, AKP MYK toplantısının pazartesiye planlı olmadığına, dolayısıyla toplantının olağanüstü bir toplantı olduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un yurtsever amirallere kullandığı saldırgan üsluptan bahsedilen haberde, amirallerin 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Karadeniz’de barışın simgesi olduğu açıklamalarına yer verildi.

AJANS FRANCE-PRESSE: TÜRKİYE AMİRALLERİ ELEŞTİRDİ
AKP’yle Akdeniz’de ve Libya meselesinde sert bir rekabet halinde olan Fransa’nın en eski haber ajansı Ajans France-Press, “Türkiye, amirallerin Boğaz Anlaşması uyarısını eleştirdi” başlığıyla verdi. Haber içeriğinde, “Türk yetkililerin hükümeti Boğazların statüsü konusunda uyardığı bildiriye sert tepki” verdiğine değinilirken Kanal İstanbul’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi için öngörülemeyen bir durum olduğuna, sözleşmenin hangi koşullarda devam edeceğinin belirsiz olduğuna değinildi.

France 24 sitesinin de Ajans France Press’in haberini aynen aldığı görüldü.

HAARETZ: ESKİ DARBELERİ ANDIRIYOR
İsrail’in büyük gazetelerinden Haaretz, haberi ‘Emekli Türk amiraller eski darbeleri andıran bildirilerinden dolayı ateş altında’ başlığıyla gördü. Alt başlıkta savcının emekli generallere soruşturma açtığına değinilirken Türk yetkililerin amiralleri sert bir üslupla eleştirdiğine değinildi.

AHVAL: HÜKÜMET SERT YANIT VERDİ
Fethullahçı çeteye yakın, yurt dışından haber yapan Ahval haber sitesi, ilgili haberde “Toplam 103 emekli amiral, Türk hükümetinin Montrö Sözleşmesine ilişkin tutumunu kınayan bir bildirge ve faal bir amiralin köktenci bir mezhebin liderine yaptığı ziyarette imza attı. Hükümet yetkilileri sert bir şekilde karşılık verdi” ifadelerini kullandı. Ahval, yurtsever amiraller ve AKP tartışmasında “tarafsız kalmış”a benziyor. Deyim yerindeyse “Yiyin birbirinizi” diyor.

REDDIT: SÜVEYŞ KANALINA BENZİYOR
Son günlerin ünlü forumu Reddit’te de amirallerin bildirisi kendisine geniş bir yer buldu. Bloomberg ve Ajans France Press’in ilgili haberlerinden bölümlerin alıntılandığı forumlarda, en fazla öne çıkan Bloomberg’in haberi oldu. Haberin Türk siyasetçilerin, Boğazlar konusundaki uyarılarından dolayı emekli amiralleri sert bir şekilde eleştirdiği yolundaki bölümleri sıklıkla paylaşılırken AKP’nin Kanal İstanbul projesinin ‘Süveyş Kanalı’na benzediği’ öne sürüldü.