Fatih Altaylı Habertürk'te kaleme aldığı yazsında koronavirüs aşısının Türkiye'ye Bakan Koca'nın açıkladığı tarih olan 11 Aralık'ta gelemeyeceğini yazdı.

"Uzmanlardan aldığım bilgilere dayanarak sırayla yanıtlayalım" diyen Altaylı "Bakan Dr. Fahrettin Koca’nın 11 Aralık tarihini neye dayanarak verdiğini bilmiyorum. Ancak bildiğim bugün yani 4 Aralık itibarı ile Türkiye’nin sipariş ettiği ve Türkiye’de de 3. Faz denemeleri yapılan Çin aşısı dahil hiçbir aşının 3. Faz yani geniş ölçekli insan denemeleri tamamlanmadı ve 3. Faz verileri açıklanmadı. 3. Faz verileri açıklanmadı. 3. Faz testler tamamlanıp, veriler paylaşıldıktan sonra ülkelerin yerel ilaç otoriteleri (Türkiye’de İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu-TİTCK) verileri inceleyecek ve uygun görürse onay verecek." ifadelerini kullandı.

Altaylı yazısında Çin’in Sinovac, ABD’nin Moderna ve Alman-ABD Biontech aşılarının güvenilir bulunduğunu belirtti.

ABD ve ABD-Alman ortaklığı ile üretilen aşıların yeni teknolojilerin kullanılarak üretildiğini belirten Altaylı, Çin'in Sinovac aşısı için ise klasik, bilindik yöntemlerle üretilen bir aşı olduğunu söyledi. 

Altaylı şu ifadeleri kullandı:

Bunlardan ikisi MRNA aşısı. Yani daha önce aşı üretimde pek kullanılmamış yeni bir teknoloji ve RNA parçası kullanarak üretilmiş sentetik aşılar.

Çin aşısı ise çocukluğumuzdan beri olduğumuz etkinliği yok edilmiş gerçek virüslerle yapılan klasik aşılardan.

Yani bildiğimiz, olduğumuz aşılardan.

Etkinliklerini bilemem ama yan etki açısından Pasteur’den beri bilenen bir aşı türü.