Ali Babacan, AKP'ye ilk istifa mektubunu 2009'da verdiğini açıkladı...

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "İlk istifa mektubum 2009'dur'' açıklamasında bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP'den kopuşunun tarihini açıkladı.

"Bütün yetki ve güç Sayın Erdoğan'ın elinde ama buna rağmen sorunlar çözülemiyor. İstişare kültürü kalmadı. Sayın Erdoğan'ın yanında artık dürüst ve işinin ehli insanlar yok" diyen Babacan, AKP'den nasıl koptuğunu anlattı. 

Babacan, 2009'da ilk istifasıyla birlikte başlayan süreçten sonra 2011'de ikinci istifasını verdiğini belirterek sorunların bu süreden sonra kangrene dönüştüğünü ifade etti. Babacan, "İlk istifa mektubum 2009'dur. Çünkü insan kaynağı ile ilgili bozulma vardı. 2011 yılında ikinci istifamı verdim. Sonraki senelerde sorunlar çok büyüdü ve kangren gibi her yeri sardı" açıklamasını yaptı.

HaberTürk TV'de Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Babacan, laiklik tartışmalarına da değinerek "İster laik cephede olsun ister dindar kesimde kimse kendi yaşam görüşünü ve tarzını başkasına dayatmasın istiyoruz. Rövanşist duyguların bitmesini temenni ediyoruz" dedi.

Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye’nin bir tek kişinin dağarcığıyla yönetilmesi mümkün değil.”

“Bizim partimizin çatısı altında her görüşe sahip arkadaşımız var. Bizi bir araya getiren ülkemizin yarınları için koyduğumuz hedefler.”

“Kendi hayat tarzını başkalarına dayatmaya çalışan kim var, kim yoksa biz onlara karşıyız. Özgürlükçü demokrasi nedir? Her vatandaşımızın kendi yaşadığı hayat tarzını olduğu gibi kabul etmek ve o hayat tarzını yaşayacağı özgürlüğü ona sağlamak.”

“Siyasetin bu ayrıştırıcı diline rağmen toplumun bir arada olma arzusu, iradesi çok yüksek.”

EKONOMİ

“Ekonomik kurumları ayağa kaldırmamız bir aydır. Hemen ehil, dürüst insanları iş başına getireceksiniz, bağımsız kurumların hemen bağımsız olmasını garanti altına alacak adımlar atacaksınız, kurumlar arası iş birliği sistemini kuracaksınız.”

“Ülkenin kaybedecek 1 ayı, 1 günü, 1 saati yok. Biz seçimlerden sonra kurulacak hükûmetin ilk 90 ve 360 günde ne yapacağını detaylı şekilde hazırlıyoruz.”

EĞİTİM

“Zorunlu eğitimi 3 yaşında başlatacağız. Çocuklar sürekli düşünen, sorgulayan bir formasyonla yetişmeli.”

“Üniversiteleri hayat boyu öğrenim merkezi hâline getirmemiz gerekiyor.”

“YÖK’ü kaldıracağız. O kurumun öyle bir yapısı var ki en iyi üniversitelere nefes aldırmıyorlar. Her şeyine kadar karışıyorlar.”

“Eğitimde mutlaka esneklik şart. Eğitimi özgürleştirmek gerekiyor.”

İKTİDAR SORUNLARI İNKAR EDİYOR

“Şu andaki hükûmet işin kolayını buldu, sorunları inkar ediyor. ‘Yok öyle bir şey’ diyor, çıkıyor. Toplumdan çok koptular.”

“‘Yurt çıkmadı, dışarıda ev tutmam gerekiyor ve bu kirayı ödeyecek durumu yok benim ailemin.’ Son iki hafta 7 il ve ilçe merkezinde yaşayanlardan bizzat duydum bunu. Böyle bir sorun yoktur demek, gerçeklerden Türkiye’den bihaber olmak demek.”

“İnsanlarla araya mesafe koyarak, kendinizi koruma duvarları ile çevirerek, külliyeye kendinizi hapsederek, vatandaştan kopup, sorunları inkâr ederek bu ülkede faydalı bir şey üretemezsiniz.”

"DEVRİ SABIK YOK"

“Ben siyasette rövanşist hislerin çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Bir yanlış bir başka yanlışla düzeltilmez. Geçmişle ilgili idari denetim ve yargı denetimi hataların tekrar etmemesi açısından çok önemlidir. Ama rövanşist yaklaşım yok, devri sabık yok."

ENFLASYON

“Cumhurbaşkanı’nın verdiği ‘5 marketin üzerine gidin’ talimatı başlı başına enflasyonun kaynağıdır.”

DIŞ POLİTİKA

“‘Putin’in bir yanlışı olmadı bize’ diyor. 34 şehit verdik. Onu herhalde yanlıştan saymıyor.”

“Bizim en önemli zafiyet alanlarından birisi İdlib, şehit veriyoruz. Oradaki askerimizi korumak için S400 kullanabilir miyiz? S400’ü hangi ülkeden aldık, orada riskli muhatap kim?”

"KÜRT MESELESİ VARDIR"

“Kürt meselesinin varlığını kabul ediyoruz. Ciddi bir sorun var. Çözümü için de mutlaka meşru, demokratik siyaset zemininde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“Terör örgütüyle mücadeleyi çok önemsiyoruz. Bu mücadelenin sadece silahla sonuç vermeyeceğini biliyoruz. Tek tek teröristleri bulup etkisiz hâle getirmekle terör örgütünü yok etmek mümkün olmayacak. Terör örgütünün varlık sebeplerini ortadan kaldırmak gerekiyor.”

“Dünyada ‘çatışma çözümü’ diye çok ciddi bir alan var. Bu alanın incelenmesi lazım.”