Toplumsal İstanbul / Umut Taştan

AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin Atakent Mahallesinde bulunan Akşemsettin Parkı'nı taksi durağına çevirmek için başlattığı çalışma yurttaşların müdahalesiyle durduruldu.

Atakent Mahallesinde yaşayan yurttaşlar, parkta inşaat çalışmasına başlaması üzerine toplanarak engellemede bulundu. İşçilere izin belgesi soran mahalleli, resmi evrakın olmadığını, belediye meclisinde bu yönde bir karar çıkmadığını belirterek imza kampanyası başlattı.   

Mahalle sakinlerinden Bulut Can Okuducu, çalışmaların ikinci kez başlatıldığını belirterek ''Bir hafta, on gün kadar önce parka hiç kimsenin haberi olmadan bir anda dozer gidiyor, duvarını yıkıyor ve toprak kısmına mıcır döküyor. Bu bir anda olan bir durum yarım saatte bunu tamamlayıp oradan ayrılıyorlar. Bu işlem gerçekleştirilirken komşular soruyorlar ne yapıldığını ve ‘taksi durağı yapılacak’ yanıtını alıyorlar. Biz mahalleli olarak durumu böyle öğrendik'' ifadelerine yer verdi.

'BURASI PARK VE YEŞİL ALAN'
''Bunun üzerine biz de hem internet üzerinden hem de fiziki olarak bir imza kampanyası başlattık'' diyen Okuducu, ''Dün yine bir anda işçiler geldi, malzemelerini döküp çalışma başlattılar. Mahalleli aramızda konuşmuştuk öncesinden, insanlar haber verince hemen orada toplandık'' dedi ve şu ifadelere yer verdi:

Çalışan işçiler ve başındaki kişiye ne yaptıklarını sorduk, ‘beton dökülüyor, taksi durağı yapılacak’ denildi. Biz bu çalışmanın bir izni, belgesi olup olmadığını sorduk ve ‘biz bunu yaptırmayacağız, burası bir park ve yeşil alan, sizin ne yaptığınız belli değil’ dedik. Bizim tepkimizle krşılaşınca önce bize ‘gidin Ümraniye Belediyesi’ne söyleyin’, sonrasında ise ‘biz belediyeyi arayalım’ dediler.

Yaptıkları telefon görüşmesinin ardından tamam ‘evrak geliyor’ dediler. Yarım saat bekledik ve beklediğimiz sırada daha da kalabalıklaştık. O sıra belediyeden bir araç geldi, yetkili olup olmadıklarını sorduk, ‘biz yetkili değiliz, elektriklere bakacağız’ dediler ama ortalığı dolaşıp gittiler. Etrafa, kalabalığa bakıyorlardı.

Bizim toplanmamız, sokaktan geçenlerin de gelmesi ve imza vermesinin ardından işçiler yavaş yavaş toplanmaya başladı. Ne olduğunu sorduğumuzda kendilerine ‘işi bırakın, dönün’ denildiğini söylediler. Bütün malzemelerini alarak ayrıldılar parktan.

BELEDİYEDEN FARKLI AÇIKLAMALAR
Yurttaşların belediyeyi birçok kez aradığını belirten Okuducu, her seferinde farklı bir yanıt aldıklarını ''Biz halk olarak sürekli belediyeyi arıyoruz ve bilgi almaya çalışıyoruz ve farklı farklı şeyler söyleniyor. Bir tanesi ‘orası taksi yapılacak ama aynı zamanda deprem toplanma alanı olacak’, bir diğeri ‘taksi durağı değil başka bir şey yapılacak’ cevabı veriyor'' ifadeleriyle dile getirdi.

Ümraniye Belediyesi Meclisi'nde Akşemsettin Parkı'na taksi durağı yapılmasına ilişkin bir görüşme gerçekleşmediğini, bu çalışmanın yasal olmadığını belirten Okuducu ''Ümraniye Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Meclis Üyelerinden öğrendiğimiz kadarıyla Meclis’te bununla ilgili görüşülmüş herhangi bir konu yok. Parkımıza açıkça belediye tarafından çökülüyor. Bir inşaat yapıldığında herkes bilir ki oraya o inşaatın tabelası, izni  vs. asılır, hiçbir evrak, tabela olmadan bir inşaata başlanmaz. Belediye meclisinden böyle bir kararın geçmediğini, görüşülmediğini biz öğrendik'' dedi.