AKP çok tepki çeken cezaevleriyle ilgili yeni yasa teklifinde bazı değişikliklere gitti. Tüm mahpusların telefon görüşmelerinin kayıt altına alınması, verilen e posta hakkının 1 yıl süreyle saklanması gibi maddeler değiştirildi. Yasa teklifinndeki değişikliğe göre teklifin yasallaşması halinde sadece siyasi mahpusların telefon görüşmeleri dinlenecek.

GÖRÜŞMELER 1 YIL KAYIT ALTINDA TUTULACAK

Gazete Duvar'dan Haci Bişkin'in özel haberine göre AKP'nin geçtiğimiz ay Meclis'e sunduğu yeni yasa teklifinde mahpuslara elektronik posta ile haberleşme hakkı verildi. Yasa teklifi kabul edildiği an kapalı cezaevinde bulunan mahpusların, eşleri ve üçüncü dereceye kadar akrabaları ile elektronik posta üzerinden görüşebilecek ancak bu görüşmeler 1 yıl boyunca kayıt altına alınacaktı. Teklifte görüşmelerin kayıt altına alması tepkilere neden oldu. Yasanın bu haliyle kabul edilir olmadığını savunan hukukçular ve sivil toplum kuruluşları bu durumun mahpusların mahremiyet haklarının ihlal edeceğini söyledi. Yoğun tepkiler sonucunda Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde mahpuslar arasında ayrımcılığa yol açan yeni bir düzenlemeye gidildi. Değişikliğe gidilen teklifte, 'Tüm hükümlüler' ibaresi kaldırıldı.

Söz konusu değişikliğe gidilen maddelerde şu ifadelere yer verildi:

- Önceden bilgilendirilmek suretiyle, kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülerin birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki kişilerle yapacakları görüşmeler, kamu düzeninin korunması ile kişi, toplum ve kurum güvenliğinin sağlanması veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla kurum yönetimi tarafından dinlenebilir ve elektronik cihazlar da dahil olmak üzere kaydedilebilir. Bu fıkra uyarınca tutulan kayıtlar, amacı dışında kullanılamaz ve kanunda açıkça belirtilen haller dışında hiçbir kişi veya kurumla paylaşılamaz. Bu kayıtlar herhangi bir soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmemiş ise en geç bir yıl sonunda silinir.

- Yönetmek veya örgüte üye olmak suçları ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan mahkum olan veya tehlikeli halde bulunan ya da dışarı ile iletişiminin kurum güvenliği açısından tehlikeli olabileceği değerlendirilen hükümlülere gelen veya bu hükümlüler tarafından gönderilen mektup, faks ve telgraflar dijital olarak kaydedilebilir veya fiziki olarak saklanabilir. Bunlar, amacı dışında kullanılamaz, kanunda açıkça belirtilen haller dışında hiçbir kişi veya kurumla paylaşılamaz, herhangi bir soruşturma veya kovuşturmaya konu edilmemiş ise en geç bir yıl sonunda silinir. Bu hüküm dördüncü fıkra bakımından uygulanmaz.