Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, partisinin meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a "hakaret ettiği" gerekçesiyle tazminata mahkûm edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı başvuru sonunda verilen “hak ihlali” kararını yerinde buldu.

T24'ün haberine göre Büyük Daire, hükümetin bu karara yaptığı itirazı reddetti. Böylece, Kılıçdaroğlu’nun “ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine” yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Buna göre Kılıçdaroğlu’na 11 bin 385 avro maddi ve manevi tazminat ödenecek.

AİHM, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda kullandığı ifadeler nedeniyle tazminata mahkûm edilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Kararda, CHP liderinin bu konuşmaları parlamento çatısı altında yaptığı, her birey için değerli ifade özgürlüğünün halk tarafından seçilmiş bir vekil için paha biçilmez olduğu belirtilmişti. Kararda, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkûm eden mahkemelerin, "sadece Başbakan’ın itibarını zedeleyen unsurları aradıkları" belirtilmiş, mahkûm edilen konuşmalar için "kamuyu ilgilendiren bir konuyla ilgili tartışmalarda bireylerin siyasilere yönelik eleştirilerinin caydırıcı nitelikte olduğu” yorumu yapılmıştı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLAL EDİLDİĞİ KESİNLEŞTİ
AİHM, Kılıçdaroğlu’nun mahkûm edilmesiyle, AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesinin ihlaline hükmetmişti.

Hükümet, bu karara itiraz etti. AİHM Büyük Daire ise itirazı reddetti ve önceki kararı yerinde buldu. Böylece, Türkiye’nin mahkûm olmasına yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Karara göre, Türkiye, Kılıçdaroğlu’na 6 bin 385 avro maddi, 5 bin avro da manevi tazminat ödeyecek. CHP liderine 1662 avroluk mahkeme masrafı da ödenecek.

Kılıçdaroğlu 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda "Deniz Feneri davası"na değinerek, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştirmişti. Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları sonunda, Kılıçdaroğlu, 10 bin lira tazminat ödemeye mahkûm edilmişti.