EKONOMİ

Gençlerin üçte biri işsiz ya da umutsuz durumda

Türkiye’de 15-24 yaş arası genç işsizliği artıyor. Geniş tanımlı işsizlik %37,5’e, genç kadınlarda %46,9’a çıktı. Türkiye, Avrupa’da zirvede.

Türkiye’de genç nüfusun istihdamdaki kırılganlığı giderek derinleşiyor. Resmi işsizlik verileri dahi tabloyu ortaya koymakta yetersiz kalırken, 2025’in ilk çeyreğinde TÜİK’in açıkladığı verilere göre genel işsizlik oranı yüzde 8,2 olarak kaydedildi. Ancak 15-24 yaş grubundaki genç işsizliği bu dönemde yüzde 15’e çıktı. Geniş tanımlı işsizlik oranları ise durumun daha da vahim olduğunu gösteriyor. DİSK Araştırma Merkezi’nin TÜİK verileri üzerinden yaptığı değerlendirmeye göre, gençlerde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 37,5’e ulaştı. Bu oran, gençlerin üçte birinden fazlasının ya işsiz kaldığını ya da artık iş aramaktan vazgeçtiğini gösteriyor.

KADIN GENÇLERDE İŞSİZLİK DAHA FAZLA


İşsizlik, cinsiyete dayalı eşitsizlikleri büyütüyor. Genç erkeklerde dar tanımlı işsizlik oranı %11,2 iken, genç kadınlarda %22,1’e çıkıyor. Geniş tanımlı işsizlik genç erkeklerde %32, kadınlarda ise %46,9 seviyesinde.

AVRUPA ZİRVESİNDE TÜRKİYE: NEET GENÇLERDE BAŞTA


Eurostat verilerine göre Türkiye, “ne eğitimde ne istihdamda” olan gençler (NEET) kategorisinde Avrupa’da birinci sırada bulunuyor. Türkiye’de NEET oranı %26,4, Avrupa Birliği ortalaması olan %11’in 2,4 katı düzeyinde.

GENÇLİK PROTESTOLARININ KÖKENİNDE SOSYAL SORUNLAR


Gençler, yüksek işsizlik oranları ile birlikte istihdamda karşılaştıkları güvencesizlik ve düşük ücret gibi zorluklar nedeniyle derin bir gelecek kaygısı taşıyor. Uzmanlar, üniversite kampüslerinde yükselen protestoların temelinde bu yapısal sorunların yer aldığını vurguluyor. Yükseköğretimin artan maliyetleri, iş bulma umutlarının azalması ve çalışma koşullarındaki belirsizlikler, gençler arasında geleceksizlik algısını kalıcı bir hale getiriyor.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }