İşte evde özgün bir tarifle çikolata sosu yapmanın basit yolu;

Malzemeler:

  • 100 gram bitter çikolata (parçalara bölünmüş)
  • 1/2 su bardağı süt (isteğe bağlı olarak krema da kullanabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı olarak miktarı ayarlayabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı vanilin özütü veya vanilin şekeri (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. İlk olarak çikolata parçalarını bir mikrodalga fırın kabına veya su dolu bir tencere içine yerleştirin. Eğer mikrodalga fırın kullanacaksanız, çikolatayı ısıtmak için 20-30 saniyelik aralıklarla karıştırarak eritin. Tencere kullanıyorsanız, suyun buharıyla çikolatanın erimesini sağlayın. Eritme işlemi sırasında çikolatanın yanmamasına dikkat edin.

  2. Eritilmiş çikolataya tereyağı veya margarini ekleyin. Karıştırarak tereyağıyla çikolatanın homojen bir şekilde birleşmesini sağlayın.

  3. Şeker eklemek istiyorsanız, toz şekeri ekleyin ve karıştırarak çikolataya yedirin. Şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

  4. Sütü ekleyin. Eğer daha yoğun bir sos istiyorsanız, süt miktarını azaltabilirsiniz. Karışımı iyice çırpın, böylece tüm malzemeler güzelce karışsın.

  5. İsteğe bağlı olarak vanilin özütü veya vanilin şekeri ekleyin. Bu, sosunuzun tat ve aroma profilini zenginleştirecektir.

  6. Karışımı düşük ateşte veya mikrodalga fırında ısıtın, ara sıra karıştırarak homojen bir kıvam elde edene kadar pişirin. Kıvamını kontrol etmek için bir kaşıkla sosu çekip bıraktığınızda yavaşça akması gerektiğini unutmayın.

  7. Çikolata sosunuz istediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın veya mikrodalga fırını kapatın. Sos hızla yoğunlaşabilir, bu nedenle sıcakken bile kıvamını kontrol etmeye devam edin.

  8. Çikolata sosunu sıcakken dondurma, kek, pasta veya meyve üzerine dökerek servis yapabilirsiniz. Soğuduktan sonra da hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.