Geçtiğimiz aylarda, dolandırıcılığın arttığı kripto para işlemlerinin gerçekleştirildiği şirketlerden birinin daha vurgun yaptığı ortaya çıkmıştı.

Milyonlarca liralık vurgun yaptığı belirlenen Muğla merkezli kripto para işlem platformu Vebitcoin, soruşturmaya tabii tutuldu.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamenin detayları da ortaya çıktı.

249 SAYFALIK İDDİANAME HAZIRLANDI
329 kişiyi mağdur ettiği ileri sürülen şirketin tutuklu CEO’su ‘Baron’ lakaplı İlker Baş’ın da arasında bulunduğu 16 sanık hakkında hazırlanan iddianame 249 sayfa.

İddianamede, şirketin tutuklu CEO’su İlker Baş, ‘Hanımağa’ lakaplı eşi Güliz Baş ile birlikte diğer sanıklar hakkında, nitelikli dolandırıcılık suçundan 1316’şar yıl hapis cezası isteniyor.

YÖNETİCİ, İFADESİNDE SUÇLARI AÇIĞA ÇIKARDI
İddianamede, yönetici Berkay Baş’ın alınan ifadesinde, 23 Nisan 2021’de örgüt lideri İlker Baş’ın talimatı ile 488 bin dolarlık ürünü kendilerine bildirilen farkı bir şirkete ait cüzdan hesabına gönderdiklerini söylediği belirtildi.

Şirketin faaliyetini durdurma kararının verildiği gün platformunun şifrelerini korktuğundan sildiğini de ifadesinde söylediği belirtilen Berkay Baş’ın bunu hesaplara soruşturma aşamasında ulaşılamaması için yaptığını da kaydetti.

MASAK, HESAPLARI BLOKE ETTİ
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, şikayetler üzerine kripto para platformu Vebitcoin’in Türkiye’deki finansal kuruluşlardaki hesaplarını bloke etti.

Y.D.Ç., A.G., H.Ö., M.O.Y., İ.F.T., B.K., ile G.A., Vebitcoin Teknoloji Danışmanlık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi’nin faaliyetine son vermesi üzerine kripto paralarını alamadıklarını ileri sürerek, polise şikayette bulundu.

‘BARON’ VE ‘HANIMAĞA’ GÖZALTINA ALINDI
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Menteşe ilçesinde oturan Vebitcoin’in CEO’su ‘Baron’ lakaplı İlker Baş, ‘Hanımağa’ lakaplı eşi Güliz Baş ve şirketin 2 çalışanı Berkay Baş ile Aykut Erdoğdu, 23 Nisan 2021’de polis tarafından gözaltına alındı.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından 26 Nisan 2021’de sevk edildikleri adliyede tutuklandı. Avukatların, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazı üzerine İlker Baş’ın dışındaki 3 kişinin adli kontrol şartı ile tahliye edilmesine karar verildi.