Toplumsal Haber Merkezi

Kayı İnşaat'ın Cezayir'deki Bechar Askeri Hastane, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan işçilerin bir yıllık maaşları ödenmedi. İşçiler iki yıl boyunca da "vereceğiz" denilerek oyalandı.

Hakları gasp edilen işçiler Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelerek, Kayı İnşaat’ın Levent’te bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

AKP’nin girdiği her ülkede iş almaya devam eden Kayı İnşaat’ın emeklerini ödemediği, seslerini duymaktan kaçtığı inşaat emekçileri şirketin plazası önünde “Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz, işçilerin alacaklarını vereceksin” dedi.

“İşçiler burada, Coşkun Yılmaz nerede?”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız”, “Oyalama artık hakkımızı ver”, “zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarıyla inşaat emekçileri seslerini duyurmaya çalıştı.

'DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI'
Kayı İnşaat’ta bir sene çalıştığını belirten inşaat emekçilerinden Orhan Sarıkaya, “5 kuruşsuz gittim ve 5 kuruşsuz geri döndüm. Alacaklarımın bir taksitini dahi alamadım. Buradan Coşkun Yılmaz’a sesleniyorum; senin yüreğin rahat mı? Bizim içimiz her zaman olduğu gibi çok rahat. Bu işçiler senin kapında yatacak bugün. İnşallah bizim seslerimiz sana ulaşıyordur. Bizlerin mağduriyetini artık gider. Artık yeter diyoruz, bizlerin dayanacak gücü kalmadı” diyerek yaşadığı mağduriyeti anlattı.

Emeği sömürülen inşaat emekçilerinden Murat Tokgöz de yaşadıklarını ve tepkisini “kalktım İstanbul’a Adana’dan geldim. Kaya İnşaat firmasının Ouargla şantiyesinde 3 yıl çalıştım. Bu sürenin 1 yıllık maaşını sağolsun Coşkun bey bize hiç ödemedi. Söz verdi, arabuluculuk sözleşmesi yaptı. Bu sözleşmenin ilk taksiti 2020 yılının Mart ayında başlayacaktı ama daha bir kuruş almış değilim. Hiçbirimizin dayanacak gücü kalmadı. Coşkun Yılmaz’a inanacak, dayanacak gücümüz de kalmadı.” sözleriyle dile getirdi.

İnşaat-Sen Sendikası’na bağlı inşaat emekçileri, seslerini daha da yükselterek, emeklerinin karşılığını alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

KAYI İNŞAAT'IN SUÇ DEFTERİ KABARIK
Cezayir’de onlarca projede taşeron olarak iş alan Kayı İnşaat, neredeyse her şantiyesinde işçilerin maaş ödenmemesi şikayetleri üzerine greve çıkmaları ile tanınıyor. Sadece Cezayir değil şirketin Etiyopya, Irak, Azerbaycan, Rusya, Türkmenistan ve Bulgaristan gibi ülkelerdeki şantiyelerinde de hakları için işçiler iş bırakırken, şirket AKP'nin girdiği her ülkede yeni işler almaya da devam ediyor.

Kayı İnşaat, 2012 senesinde Esenyurt’taki Marmara Park Alışveriş Merkezi’nin şantiyesinde işçi yatakhanelerinde çıkan yangın sonucu 11 işçinin yanarak can verdiği iş cinayeti ile gündeme gelmişti.