Toplumsal Haber Merkezi

Türkiye'ye 2020'nin Mart ayında 'resmen' giriş yapan koronavirüs salgını, AKP iktidarı ve destekçileri için baştan sınıfta kalınan bir sınav oldu. Sermayedarların keyfine göre oluşturulan kısıtlamalar, halka verilmeyen destekler, hatta IBAN verip destek istemeler, milyonlarca insanın işini ve gelirini kaybetmesi, 'devede kulak' kalan yardımlar ve bir türlü önlenemeyen, sonunda da rakamlar üzerinden bile olsa kontrolden çıktığı kabul edilen bir salgın... Geride bırakılan 9 ayın özeti bu.

 Önümüzdeki sürecin milyonlarca emekçi için ön izleği ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın paylaştığı bir tablo. Bu tabloda gelirini kaybeden, salgının en ağır getirileriyle boğuşan, kredi borcunu, kirasını, faturalarını ödeyemeyen milyonlarca yurttaşa 9 ayda dağıtılan desteğe yer verildi ve adına da 'Sosyal Koruma Kalkanı' denildi. toplumsal.com.tr'den alınmıştır.

Tabloda dokuz ayda yaklaşık 44,7 milyar lira destek vermekle övünülüyor ama, bu sadece işin slogan kısmı. 10 Aralık'a kadar dağıtılan nakdi desteğin yer aldığı tablo, basit bir matematik hesaplamasıyla 'çözümlenebiliyor.'

9 AY BOYUNCA '3 BİN LİRAYLA YAŞA' DEDİLER
Bu hesaba göre, salgınla geçen 9 ay boyunca sosyal destek programından hane başına 3000 lira verilmiş. Yani destek verilen haneden 9 ay boyunca 3 bin liraya yaşaması istenmiş.

Kısa çalışma ödeneği, ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği gibi başlıklarda da çalışan-işsiz başına toplam 4000 lira verilmiş, ki bu da yine geçen 9 ayın toplamı...

İşte AKP'nin Sosyal Koruma Kalkanı: