Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı para politikası toplantısını gerçekleştirdi. Banka politika faizinde değişikliğe gitmedi. Bir hafta vadeli repo faizi yüzde 8,25'te kaldı. Piyasanın beklentisi de politika faizinde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

Merkez Bankası ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8,25 seviyesinde bıraktı. Karar metnine dair uzmanlar değerlendirmede bulundu.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın bugün açıkladığı kararları değerlendirdi.

Yılmaz, Twitter'dan paylaştığı mesajlarında şu ifadelere yer verdi:

2012'de Para Politikası Kurulu'nu toplamadan gelişmelere tepki vermek üzere oluşturulan mevcut para politikası mimarisi işlevini kaybetmiştir. TL'den çok ROM/ROK mekaniması ile FX/XAU üzerinden yürütülen para politikası, beklentileri yönlendirmede beklenen iletişimi/sinyali verememektedir. Tek faizli, TL bazlı para politikasına dönülmelidir.

Evet, adeta TL yi dışlayıp, basmadığı yabancı parayı, ve üretmediği altını para politikasının merkezine koyan ve faizi artırmadan faiz artırımına imkan veren cari para politikası uygulamasını siyasilerin anlaması iki yıl sürdü. Anladıklarında da çok öfkeliydiler. Doğru sinyal için bu mimari değişmelidir.

Kuru tutabilmek için Merkez Bankası’nın rezervlerini arka kapıdan kamu bankalarına sattırarak çar-çur ettirdim. Döviz kalmadı, ey bankalar elinizde kalan dövizleri bana getirin.