Türkiye ekonomisinde yaşanan depremlerin ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Erdoğan'ın faiz mesajlarının ardından, Merkez Bankası'nın politika faizi oranlarını yüzde 16'dan yüzde 15'e çekmesi dolar kurunun hızlı bir şekilde artmasına neden oldu.

Daha geçtiğimiz hafta 'psikolojik sınır' olarak kabul edilen 10 lira bandını geçen dolar endeksi, bugün Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından 11 lirayı da geçti. Gün içerisinde 11,37'ye kadar yükselen dolar kuru saat 16.47 itibariyle 11,14'ten işlem görüyor.

Doların 6 gün içerisinde 1 liradan fazla değer kazanması, Türk Lirası'nın erime hızına da ışık tutuyor. Zira, daha önce doların 8 liradan 9 liraya yükselmesi yaklaşık bir sene, 9 liradan 10 liraya yükselmesi ise yaklaşık 6 gün sürmüştü.

KARAR ÖNCESİ SERT DÜŞÜŞ
Dün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında faiz artırımı sinyali vermiş ve "Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın bu sözleri faiz indirimi sinyali olarak yorumlanmış ve Dolar/TL paritesi sabaha karşı 10,96'ya kadar yükselmiş, piyasaların açılmasının ardından ise 10,80 seviyelerine gerilemişti.

Ancak Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasına dakikalar kala dolarda sebebi anlaşılamayan sert bir düşüş yaşandı. 10,85 seviyelerinden işlem gören dolar, kısa süre içerisinde 10,45 seviyelerine kadar çekildi.

Benzer bir durum 21 Ekim'deki Merkez Bankası PPK toplantısı öncesinde de görülmüş, kararın bir gün öncesinde dolarda 25 kuruşluk düşüş yaşanmıştı. Bu durum faiz kararları öncesinde dolarda spekülatif işlemler şüphesini de beraberinde getirdi.

dolar kara para

SERT DÜŞÜŞTE 'KARA PARA' ETKİSİ
Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e açıklama yapan ekonomist Uğur Gürses, yaşanan düşüşün spekülatif olduğunu düşünmediğini belirterek "Döviz büroları ile ilgili çıkarılan tebliğden kaynaklandığını düşünüyorum. 100 dolar sınırı getirilmişti kimlik ibrazı konusunda. Ama bu miktarı değiştirme kararı bakanlığa aittir şeklinde bir ibare de eklenmişti. Bu da haliyle bir panik yarattı. Ancak öğlen saatlerinde bakanlık bu durumu düzelten bir açıklama yayınladı. Düşüşün buna bağlı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Döviz bürolarına getirilen kimlik ibrazı şartının, geçtiğimiz günlerde OECD'nin Türkiye'yi kara parayla yeterince mücadele etmeyen ülkelerin yer aldığı 'gri listeye' eklemesiyle bağlantılı olduğunu belirten Gürses, "Kara parayla ilgili olduğunu düşünüyorum. Döviz bürosundan ne kadar bozdurursanız tespit edilemiyordu. Bu da kara para aklamaya çok müsait bir yöntem. Ankara artık bu kavramları birbiriyle karıştırdığı için böyle oluyor. Bürokraside de feraset tartısına oturtacak kimse kalmadığı için, sanırım deneyimsiz kişiler tarafından yazılan bu metinler panik havası yaratabiliyor" ifadelerini kullandı.