İstanbul Altunizade’de Altun Kıraathanesi … 45 yıldır aynı yerde bulunan kıraathane, yaklaşık 25 yıldır motosikletli kuryelerin İstanbul Anadolu yakasındaki buluşma noktası konumunda. CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, motokuryelerin sorunlarını yüz yüze dinlemek için kıraathaneye gitti. Motokuryelerin gündüz saatlerindeki  yoğun çalışma temposu nedeniyle buluşma gece 21.30’da  başladı. Yaklaşık 3 saat süren sohbet toplantısına kıraathanenin müdavimi motorsikletli kuryeler katıldı.

3 hafta önce CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun kıraathaneye gelerek motokuryelerle görüşmesi, ardından sorunları TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ın bizzat görüşerek kendilerini dinlemesinden memnun olduklarını ifade ettiler.

İLK KEZ BİR MİLLETVEKİLİ BİZİ DİNLİYOR
Motokurder Başkanı Mustafa Özdemir, “25 -30 yıldır bu kıraathanede buluşuyoruz. İlk kez bir milletvekili buraya geliyor ve bizi dinliyor” diyerek şimdiye kadar kimsenin seslerini duymadığını ifade etti.

Karşılıklı hal-hatır sorulurken motokuryelerin sorunları da dökülmeye başladı kıraathane masalarına. İçlerinde kaza geçirmeyen yok. Vücudunda 5 platin taşıyan da, kafatasına darbe alan da, kaburgaları kırılan da…Tümü öncelikli olarak motokuryelik mesleğinin tehkikeli meslekler grubuna alınarak erken emeklilik hakkı tanınmasını talep etti.

Taze çay ve tost eşliğinde uzayıp giden sohbette motosikletli kuryelerin dile getirdiği başlıca sorunları ve talepleri şunlardı;

  • Motokuryelerin gün içinde bekleyecekleri bir alan yok. Park alanı, bekleme alanları oluşturulsun.
  • Park alanı olmadığı için kaldırımlara park etmek zorunda kalıyoruz. Trafik polisi ile karşı karşıya geliyoruz ve sürekli ceza yazılıyor.
  • Trafik kazalarında hep biz suçlanıyoruz. Mobese kayıtları bize verilmiyor, durumumuzu anlatamıyoruz.
  • Kaza esnasında en büyük hasarı “Katil  Bariyerler” den alıyoruz.
  • Motosiklerler gibi kask ve diğer korunma ekipmanları da çok pahalı. Bu nedenle eski araçlarla ve kalitesiz korunma kıyafetleriyle trafiğe çıkmak zorunda kalıyoruz. Bu da kazaları artırıyor.
  • Kask , özellikle kameralı kask çok pahalı…Korunma ekipmanlarında ÖTV indirimi yapılsın.
  • Sektörün kontrolü 5 büyük motokurye firmasının elinde. Kendi aralarırnda anlaşma yapmışlar. Motokuryelerin haklarını savunan yok.
  • İstanbul Büşyükşehir Belediyesi’nden beklentimiz,  kaldırım düzenlemesi , park alanı yapılması.
  • Motorsikletler için otopark olmadığı için gece araçlarımız çalınıyor.
  • Motorsiklet kazalarında ağır yaralanmalar oluyor ama bu alanda kolay ulaşabileceğimiz uzmanlaşmış hastaneler yok.
  • Motorsiklerlerde OGS yok. HGS ile köprülerden geçiş yapıyoruz. Ancak cihaz HGS’yi okayamadığı zaman bize ceza OGS üzerinden kesiliyor.
  • Avrasya Tüneli’nden geçişimiz yasak. Sert rüzgarlarda köprülerden geçerken motorun savrulması riski yüksek.
  • Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirilsin. Denetimler eksik. Bu mesleği, yetirliliği olan da olmayan da yapıyor.

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, motokuryelerin anlattığı sorunları 3 saat boyunca dinleyerek not aldı. Motokuryelerin sorunlarının, taleplerinin daha fazla gündeme gelmesi için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Partimiz, güvencesiz şartlarda çalıştırılmaya mahkum edilen meslek grupları ile ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yaptı. Çalıştaylar düzenledi. Çalıştaylara Genel Başkanımız da  katıldı ve işçilerin sorunlarını bizat kendilerinden dinledi. Önümüzdeki dönemde motosikletli kuryelerle ilgili de bir çalıştay düzenlenecek. İstanbul İl Başkanımız da buraya geldi, sizinle görüşerek bir ön çalışma yaptı.Partimizin TBMM Grubunda da milletvekilleri olarak güvencesiz şatlarda çalıştırılan mesleklerin sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam edeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde de sorun ve talepleriniz gündeme gelecektir. Birbirimizi daha fazla dinleyerek, birbirimizden daha fazla öğrenerek, çözüm yolları önererek, gerekli planlamaları yaparak ve dayanışmayı büyüterek sorunları çözeceğimize inanıyorum. 

Toplumsal.com