Murat Korkmaz

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanlığı, yaptığı yazılı açıklamada dolar kurunun artmasının da azalmasının da emekçilerin cebini yaktığını ifade etti.

Dolar kuru yükselirken zamların sebebi olarak kurun gösterildiğinin; çarşıda, pazarda fiyatların yükseldiğinin altı çizilen açıklamada, kur düştükçe fiyatların bir türlü düşmediği vurgulandı.

AKP iktidarının dövizin yükselmesinden tamamen bağımsız bir zam politikası izlediği ifade edilerek Türkiye'de fiyatların her zaman yukarı yönde hareket etmekte olduğu ve hiçbir indirim yaşanmadığı dile getirildi.

DOLAR DÜŞSE DE HAYAT PAHALILIĞINA ÇÖZÜM BULUNAMAZ’

Krizi derinleştiren, ekonomik-mali açmazları büyüten, uzun vadeli kalkınma planlamayan, kamucu politikaları terk eden, istihdamı, işsizliği öncelemeyen, sağlam ve sürdürülebilir kamu hizmeti sunmayan” bir iktidar; doları 8,65 liradan 6,95’e düşürse de hayat pahalılığına bir çözüm bulamaz denildi.

Ülkede döviz yükseldiğinde akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve temel tüketim mallarının zamlandığı, gerekçe olarak “dövizin yükselmesi”nin gösterildiği belirtilen açıklamada, döviz kuru düştüğünde “vatandaşların hayatında ucuzlayan ve indirime giren hiçbir şey” olmadığının altı çizildi.

TÜRKİYE DÜNYANIN EN YÜKSEK KAMU AÇIĞINI VEREN EKONOMİSİ’

Türkiye’nin “dünyanın en yüksek cari açığını veren ekonomisine sahip” ülkesi olduğunun belirtildiği Birleşik Kamu İş açıklamasında, “bu duruma özel sektör, bankalar ve devlet borçları neden olmaktadır. Bu borçlar emekçilerin vergilerinden ödenmektedir.” denildi.

Bu borçlardan kurtulmanın ve emekçilerin refaha ulaşmasının, AKP iktidarının emek düşmanı ve sermaye destekli politikalarından vazgeçmesiyle mümkün olabileceği belirtilerek “ülkenin ciddi kamucu yatırımlara ihtiyacı olduğu gibi fabrikaların açılıp üretime” geçmesi gerekliliğinin altı çizildi.

EKONOMİK SORUNLAR ALTINDA EZİLEN EMEKÇİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR’

Birleşik Kamu İş’in açıklaması şu ifadelerle devam etti:

Döviz kurundaki hareketlilik bir yana, enflasyon ve işsizlik tırmanışını sürdürmektedir. Ülkemizde salgın ve ekonomik kriz koşulları büyüyerek devam etmektedir. Ekonomik sorunlar altında ezilen milyonlarca emekçi, acilen çözüm beklemektedir.
TL’nin dolar karşısında değer kazanması ve kayıp yaşaması emekçilerini cebini yakmaya devam edecektir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak hayat pahalılığının dövizin yükselmesinden ve düşmesinden bağımsız olduğunu vurguluyoruz. Acilen üretim ekonomisine geçilmelidir!