160 bine yakın özel okul öğretmenlerinden Melike Yılancıoğlu, yaşadıkları zorluklardan bahsederken gözyaşlarına hakim olamadı. Yılancıoğlu,“Bizler öğretmeniz, eğitimciyiz ama en alttayız. Maaşımız asgari ücretin altında. Doktor, emzirmek için sağlıklı bir şekilde her hafta et yemek zorundasın diyor fakat böyle bir hakkım yok” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 112 bin 305 öğretmen bulunuyor. Bu öğretmenlerin 950 bin 90’ı resmi okullarda, 162 bin 215’i özel okullarda görev yapıyor. Öğretmen açığına karşın 500 binden fazla ataması yapılmayan öğretmen bulunuyor. Çoğu atanmak için KPSS’den umudunu kesmiş çareyi özel kurumlarda çalışmakta bulan özel sektör öğretmenleri ise düşük ücretler, güvencesiz ve esnek çalışma koşullarına razı gelmek zorunda kalıyor.

MEVSİMLİK ÖĞRETMEN
Öğrenciler yaz tatiline girerken, özel sektör öğretmenleri “sözde on aylık sözleşmelerle”, eksik yatan sigorta primleriyle, asgari ücretin altında sigortasız ve yoğun mobbinge maruz kalarak çalıştıklarını iktidara duyurmak için Türkiye’nin farklı illerinde basın açıklamaları yaptı. Özel bir öğretim kurumunda İspanyolca öğretmenliği yapan Yılancıoğlu da, 7 yıldır bu koşullar altında çalışan öğretmenlerden sadece birisi.

İçinde bulunduğu durumu anlatan Yılancıoğlu, “Öğretmeniz ama en alttayız” sözleriyle sektörde çalışan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti.

Röportaj sırasında duygulanarak gözyaşlarını tutamayan Melike Yılancıoğlu, özel sektör öğretmenlerinin yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

'MAAŞIMIZDAN HABERLERİ VAR MI?'
Bakanlarıma, milletvekillerime, bürokratlarıma sormak istiyorum. Hangilerinin çocukları özel okullar haricinde devlet okullarına gidiyorlar. Özel okullara milyonlarca para dökerken o öğretmenlerin aldığı maaştan haberleri var mı?

ÖĞRETMENİZ AMA
Ay sonunu düşünen, faturalarını düşünen, kirayı düşünen eğitimden başka düşünecek hayat gailesi olan öğretmenin bir dersteki verimi ne kadar olabilir? Bunu sorgulamalarını rica ediyorum. Bizler öğretmeniz, eğitimciyiz fakat bu ücretlendirmenin en altında kalan kesimiz.