MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bugünkü grup toplantısında yaptığı EYT açıklamasının ardından konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanların çözüm ihtimalinin yüzde 80'den 90'a çıktığını söyledi. 

Bahçeli, "Biz verdiğimiz sözleri unutmadık çünkü biz Milliyetçi Hareket Partisiyiz. 24 Haziran seçimlerine girerken hazırlamış olduğumuz beyannamemizde neyi vadettiysek arkasındayız. Mesela Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunu bizim sorunumuz. Sayıları 6.3 milyonu bulan bu kardeşlerimizin mağduriyetlerinin telafisi bizim amacımızdır. Bütçe imkanları doğrultusunda kademeli geçiş uygulamasını dikkate alarak geniş bir siyasi uzlaşma kapsamında EYT sorunu TBMM'de çözülerek gündemden tamamen çıkarılmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Kişisel YouTube kanalında Şebnem Arda Boğa ile canlı yayın yapan Erdursun, Bahçeli'nin "Kademeli geçiş uygulaması ile EYT çözülecek" açıklamasını değerlendirdi.

Erdursun, şunları kaydetti:

Sayın Devlet Bahçeli ne kadar küçük ortak gibi gözükse de, seçim kararını alacak güçte, EYT yasasını çıkaracak güçte. EYT sorununun çözüleceğini ben ısrarlı biçimde söylerken AK Partili vekillerden açıklamalar gelmişti, moraller biraz bozulmuştu. Her ne olursa olsun seçim startı verildi, ok yaydan çıktı. Bundan sonra çözüme kavuşulur derken Sayın Bahçeli çok net ifadelerle açıklamalar yaptı. 

"6.3 MİLYON EYT'Lİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

'6.3 milyon' diye bir açıklama yaptı. EYT'lilerin bu kadar olması mümkün değil. Şu an kendisine kim nasıl bir çalışma yapıp bu bilgileri verdi bilmiyoruz. Umarım hükümet yetkilileri bu rakamları vermemiştir. Çünkü 6.3 milyon olması mümkün değil. Şayet bu metni yazan kişiler Google'dan arayıp yazmışlarsa 3-4 yıl önceki EYT'li sayısını Bahçeli'ye vermişler. Şu anda EYT'lilerin sayısı 4 milyon 800 bin civarında. 4 milyon 800 bin kişinin de emekli olması mümkün değil. Böyle rakamları ortaya koydukları zaman insanların umudu tükeniyor, 'Bu kadar çok kişiye devlet nasıl para verecek' diye düşünüyorlar ama durum bu değil.

KADEMELİ GEÇİŞ UYGULAMASI

EYT'lilerin 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle bu tarihten önce ilk defa sigortalı olanların hemen hepsinin emekli olmasının mümkün olmayacağı. Kademeli bir emeklilik sistemine geçileceğini ifade etti. 9 Eylül 1999'dan sonrasını ilgilendiren bir durum değildir. 

'EYT SORUNU ÇÖZÜLECEKTİR'

Son birkaç yıllık dönem içerisinde ilk defa net bir açıklama geldi. 

EYT konusunda ok yaydan çıkmıştır. Hedefe çok az kaldı. Bu konu bir şekilde çözülecek. Bugün Devlet Bahçeli seçime gidiyoruz deseydi ülke seçime giderdi, EYT'yi çözüyoruz diyorsa çözülecektir. 

'EYT'LİLER PLANLAMASINI YAPSIN'

EYT'liler de hemen planlamanızı yapın. Bu konu hemen Meclis'ten geçecek. Sonradan 'Ben hiç beklemiyordum, hiç plan yapmamıştım. Emekli olabilecek miyim?' derdine düşmeyin. Ne şekilde emekli olacağınızın planını şimdiden yapın.