DİSK Genel Merkezi önünde, 1 Mayıs 2020’de polis saldırısına maruz kalarak haklarında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” suçlamasından dava açılan 15 kişi hakkında karar verildi. İleri'den Turgay Candan'ın haberine göre mahkeme, emsal kararları dikkate alarak “Taksim Meydanı’na uzak oldukları” gerekçesiyle sanıkların beraatine hükmetti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını gerekçe gösterilerek 1 Mayıs 2020’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yöneticileri de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in katılımıyla Taksim Anıtı’na çelenk bırakmak istemişti.

DİSK Genel Merkez Binası önünde toplanan kitleye polis engel olmuş ve saldırı sonucu 15 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan Arzu Çerkezoğlu, Adnan Serdaroğlu, Asalettin Arslanoğlu, Süleyman Keskin, Seyfettin Gülengül, Seyit Aslan, Özgür Karabulut, Ersin Kiriş, Faruk Işık, Erdoğan Demir, Olcay Ozak, Özge Ozan, Polat Deniz Gülşen, Deniz Bakır ve Cemal Bilgin hakkında “Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Silahsız Katılarak İhtara Rağmen Kendiliğinden Dağılmama” suçlamasıyla dava açılmıştı.

15 KİŞİYE BERAAT
İstanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada karar verildi. Mahkeme 15 kişinin beraatine hükmetti.

‘İZİNSİZ TOPLANTI VE YÜRÜYÜŞ SUÇ DEĞİL’
Gerekçeli kararda gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gerek Anayasa Mahkemesi (AYM), gerek ise Yargıtay kararlarında şiddet ve silah uygulanmayan barışçıl amaçlarla yapılan izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin suç oluşturmayacağı yönündeki emsal kararlar hatırlatıldı.

Yine Anayasa Mahkemesinin “Güvenlik güçlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşünü aşırı zor kullanarak engellemesinin Anayasamızın 34.maddesi ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal ettiğine”; Yargıtay 8. Ceza Dairesinin “toplantı ve gösteri yürüyüşünün suç oluşturması için eylemin tamamlanması gerektiği, bir grubun asıl toplantı ve gösteri yapılacak alana gitmekte iken dağıtılmasının hazırlık aşamasında kaldığı ve her an katılanların dağılma ihtimali bulunduğundan suçun oluşmayacağı” kararlarının altı çizildi.

‘TAKSİM’E UZAKTI’
Kararda, beraat gerekçesi ise şöyle açıklandı.

… sanıkların 1 Mayıs gününü Emek ve Dayanışma Günü olarak Taksim'de kutlamak için Taksim'e 6-7 kilometre ötede toplanıp yürüyüş yapmaları Taksim Meydanı’na gitmek amaçlı olmakla, bu aşamadaki eylemleri hazırlık aşamasında kalmış olup, Taksim Meydanı’na gidinceye kadar her an kendiliğinden dağılma ihtimali ya da bireylerin ayrılma ihtimali mevcut olmakla, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin bahsedilen içtihadı doğrultusunda suç oluşturmadığı, Anayasa Mahkemesinin belirtilen kararı ile ifade özgürlüğü ve demokratik haklarını kullanma kapsamına kaldığı kanaatine varıldığından…